ΈΡΕΥΝΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ). Το παρελθόν και το σήμερα. Γεγονότα και συμβάντα
Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε πως καταξιωμένοι δημοσιογράφοι του έντυπου τύπου ξεσκονίζουν παλιές και πολύ σημαντικές υποθέσεις του κράτους Παπανδρέου. Η χαρά μας γίνεται μεγαλύτερη όταν διαπιστώνουμε πως ξαναφέρνουν στο φως της δημοσιότητας θέματα με τα οποία ασχολήθηκαμε και πρώτοι αναδείξαμε τα τελευταία 2 χρόνια. Μέσα σε αυτές τις δικές μας ανακαλύψεις ήταν και το περιβόητο σύστημα GIS, το οποίο αν και αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο, η δημοσιογραφία -έστω και καθυστερημένα- το ανακάλυψε. Εμείς δεχθήκαμε πόλεμο για τις αποκαλύψεις μας και αντέξαμε επιμένοντας στην παρουσίασή τους την οποία -για άγνωστους λόγους- τα κατεστημένα ΜΜΕ επέμεναν να κρύβουν και μετά την απόφαση και του τελευταίου δικαστηρίου που αφορούσε την συγκεκριμένη υπόθεση, δικαιωθήκαμε πλήρως.
Διαβάστε στη συνέχεια τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ δύο έγκριτων εφημερίδων και θυμηθείτε τα όσα γράψαμε επί σειρά ετών για το συγκεκριμένο θέμα…
«Μπλόκο» των ΗΠΑ σε ρωσικό λογισμικό της ΕΥΠ για τον έλεγχο των συνόρων
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ «ΣΠΑΣΜΕΝΑ» ΤΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ «ΑΝΩΘΕΝ» ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΘΕΤΩΝ;
*Tου Γιώργου Φιλιππάκη (εφημ. ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΡΑ)
Καταπέλτης η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (18ο Τριμελές) για τον τέως Διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη Κ. Μπίκα για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα της προμήθειας του «Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών», συνολικού ποσού 1.583.120,00 ευρώ. Θυμίζουμε στους αναγνώστες μας ότι η Μυστική μας Υπηρεσία προσπάθησε μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ (για πρώτη φορά στην ιστορία της) να προμηθευτεί το ανωτέρω σύστημα (η διαδικασία ξεκίνησε από το 2005) μέσω μάλιστα διεθνούς Διαγωνισμού. Η προμηθεύτρια εταιρεία (ελληνική κοινοπραξία) παρέδωσε κανονικά το έργο στην προβλεπόμενη προθεσμία σύμφωνα με τη σύμβαση αλλά με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2009, παρότι στην παρουσίαση του έργου που έγινε στην νέα ηγεσία της υπηρεσίας (στον 2ο όροφο της Κατεχάκη όπου είχε εγκατασταθεί το σύστημα) αυτή εξέφρασε το θαυμασμό της γι αυτό, λίγες μέρες μετά η κυβέρνηση ΓΑΠ – Χρυσοχοίδη και η διοίκηση Μπίκα αποφάσισαν προς έκπληξη όλων να προχωρήσει η υπηρεσία στην απένταξή του έργου, όχι γιατί είχε διαπιστωθεί κάτι το σκανδαλώδες στην προμήθειά του (άλλωστε κανείς από τους μέχρι σήμερα διωκόμενους υπαλλήλους δεν κατηγορήθηκε για κάτι τέτοιο) αλλά επειδή το επέβαλαν άλλοι λόγοι, που είχαν να κάνουν με κεντρικές γεωστρατηγικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι «κακές» γλώσσες λένε ότι αυτό έγινε λόγω του ότι η εταιρεία προμηθεύτηκε το λογισμικό του συστήματος από την Ρωσία. Θυμίζουμε ότι την ίδια εποχή τα περίφημα WIKILEAKS αποκάλυψαν ένα ακόμα τηλεγράφημα του αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ προς την Ουάσινγκτον που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εργαζόμαστε (σαν πρεσβεία) για να ακυρώσουμε τις ενέργειες αυτές (ενεργειακές, αμυντικές και εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας) που θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές, αλλά λαμβάνουμε ανάμεικτα μηνύματα από Έλληνες αξιωματούχους.». Τα συμπεράσματα δικά σας…
Η ελληνική εταιρεία προσέφυγε στην ελληνική Δικαιοσύνη η οποία ως φαίνεται δεν καταλαβαίνει από προτροπές ξένων πρέσβεων και δικαιώθηκε. Στις 7 Ιουνίου 2012 το Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του (είχε συνεδριάσει στις 9 Φεβρουαρίου 2012 και στις 24 Μαΐου 2012), δικαιώνει την εταιρεία, ακυρώνει ως παράνομη την απόφαση Μπίκα και αναθέτει την «καυτή πατάτα…» στη νέα ηγεσία – διοίκηση Δένδια – Δραβίλλα για να τη διαχειριστεί…
Πάντως το θέμα δίχασε στα δύο την ΕΥΠ τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε (όσο περίεργο και να φαίνεται αυτό) συνδικαλιστικό επίπεδο. Συνδικαλιστές που φέρονται ότι εκείνη την εποχή ανήκαν στον σκληρό Παπανδρεικό πυρήνα και σήμερα έχουν όπως λένε οι «κακές» γλώσσες προσδεθεί στο άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και μέσα στις γενικές συνελεύσεις του συλλόγου των εργαζομένων καταφέρθηκαν κατά του Γεωγραφικού συστήματος, χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα και γνώση επί του θέματος ενώ άφηναν και υπονοούμενα για παρόμοιο σύστημα που την ίδια περίοδο προμηθεύτηκαν και οι Ε.Δ. και για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω. Μάλιστα άλλοι συνδικαλιστές τους έχουν μηνύσει γι αυτό… Ενώ σε υπηρεσιακό επίπεδο στις καταθέσεις και στα απολογητικά υπομνήματα των υπαλλήλων αναφέρονται φοβερά και τρομερά πράγματα για απειλές και εκβιασμούς που δέχθηκαν ακόμα και σε υψηλό επίπεδο για να δεχθούν να συνομολογήσουν τον γελοίο ισχυρισμό της τότε κυβέρνησης ότι το έργο αυτό είναι εκτός αποστολής της υπηρεσίας (;). Φαίνεται ότι ο νόμος 3649/2008 της υπηρεσίας δεν ήταν αρκετά διαφωτιστικός γι αυτούς σχετικά με το εύρος αρμοδιοτήτων – δραστηριοτήτων της υπηρεσίας.
Η τότε κυβέρνηση παρέπεμψε το θέμα και στον ΓΕΔΔ Λ. Ρακιντζή ο οποίος ανέθεσε μέρος της έρευνας και στην ΕΥΑΠ (Ειδική Υπηρεσία Αρχή Πληρωμής) του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Εν τω μεταξύ στο τότε οικονομικό επιτελείο είχε αναλάβει ο Χρυσοχοίδης ως υπουργός περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που πριν ήταν πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ όταν αποφασίστηκε η απένταξή του συστήματος. Τελικά ο Ρακιντζής παρέπεμψε 20 άτομα από την ΕΥΠ και την Κοινωνία της Πληροφορίας χωρίς όμως να μπει στον κόπο να ρωτήσει την άποψη κανενός από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση υπαλλήλους της ΕΥΠ (;). Και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους που κατηγορήθηκαν από τον Ρακιντζή που στηρίχθηκε στις παράνομες, σύμφωνα και με την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, αποφάσεις του Μπίκα για να βγάλει το πόρισμά του; Πάντως σε ΕΔΕ που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση συγκατηγορούμενους υπαλλήλους της ΚτΠ αθωώθηκαν όλοι οι εκεί εμπλεκόμενοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι υπάλληλοι της ΕΥΠ υπέβαλλαν μηνυτήρια αναφορά σον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε για τη διαρροή στο Διαδίκτυο και στα ΜΜΕ ολόκληρου του Πορίσματος Ρακιντζή για το θέμα και ο οποίος διέταξε έρευνα την οποία ανέλαβε ο 2ος Πταισματοδίκης Αθηνών.
Τα ερωτήματα που τίθενται τώρα είναι πολλά…
- Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα για τις παράνομες αποφάσεις του Μπίκα;
- Ποιοι άλλοι φέρουν ευθύνη γι αυτήν την άσχημη για το ελληνικό δημόσιο κατάληξη;
- Ποιος ο ρόλος του ΓΕΔΔ και της ΕΥΑΠ; Πως και δεν διαπίστωσαν τις χοντρές παρανομίες Μπίκα που διαπίστωσε η Ελληνική Δικαιοσύνη;
- Ποιοι και γιατί συμμετείχαν στις άτυπες και παράνομες επιτροπές που διόρισε ο Μπίκας;
- Ποιοι υπάλληλοι και συνδικαλιστές συνέδραμαν τον Μπίκα να λάβει τις συγκεκριμένες παράνομες αποφάσεις;
- Ποιος ο ρόλος ξένων εξωθεσμικών παραγόντων;
- Και τέλος το κυριότερο ποιος ευθύνεται που η υπηρεσία και η χώρα στερήθηκε ένα τόσο πολύτιμο εργαλείο;
Τα ερωτήματα λοιπόν που αφορούν τις αποφάσεις της προηγούμενης ηγεσίας της ΕΥΠ για το ποιός θα “πληρώσει τα σπασμένα” παραμένουν αφού είναι δεδομένο ότι κάποιοι έχουν ευθύνες για την άσχημη τροπή για το ελληνικό Δημόσιο κατάληξη, όπως και για το ρολο που έπαιξε η ΕΥΑΠ (Ειδική Υπηρεσια Αρχή Πληρωμής) αλλά και για τη παραπλάνηση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Εξάλλου ο πρώην Διοικητής δεν λειτουργούσε μόνος του, αφού είχε στον περίγυρό του και υπαλλήλους και συνδικαλιστές που τον συνέδραμαν και οι οποίοι συμμετείχαν στις άτυπες και παράνομες επιτροπές που διόρισε ο ίδιος, στερώντας από τη χώρα ένα πολύτιμο εργαλείο.
Η «Ελλάδα» αποκαλύπτει ότι η Πολιτεία και η ΕΛ.ΑΣ. μέσω του ΚΕΜΕΑ προσπαθεί να προμηθευτεί τώρα παρόμοια συστήματα για τον έλεγχο των συνόρων…
Αναφορικά τώρα με το σύστημα που προμηθεύτηκαν οι Ε.Δ. το οποίο είναι παρόμοιο, αν και κατά τι ακριβότερο, με αυτό της ΕΥΠ δεν άνοιξε ρουθούνι… Όλα κύλησαν ομαλά… Ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι το λογισμικό του δεν είναι ρώσικης προέλευσης… Ίσως και να οφείλεται στο ότι εκεί επικράτησαν ψυχραιμότερες απόψεις… Σε αυτό το σημείο και με το τελευταίο ερώτημα ξεκινήσαμε μία έρευνα αλλά και την σημερινή μας προσέγγιση σε ένα σκάνδαλο που δεν χαρακτηρίστηκε σαν σκάνδαλο, που όμως έγινε και τελικά αποσιωπήθηκε…
Γιατί άραγε; Είναι δυνατόν η κυβέρνηση της «διαφάνειας» και της «κάθαρσης», είναι δυνατόν η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να παράβλεψε μία τέτοια οικονομική συναλλαγή του δημοσίου, η οποία ενέχει στοιχεία σκανδάλου, σύμφωνα με την καταγγελία – έγγραφο που παραθέτουμε παρακάτω; Ίσως το ότι ζούμε σε μία χώρα, όπου όλα είναι δυνατά, να καθιστά σκάνδαλο το ένα και να μην αγγίζει το άλλο… Η αγορά δύο ίδιων ευαίσθητων συστημάτων, του ιδίου μάλιστα κόστους περίπου που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια και που το ένα καταργήθηκε – απεντάχθηκε, ενώ το άλλο ως φαίνεται πως λειτουργεί κανονικά, ίσως να αποτελεί κάτι συνηθισμένο. Όμως, όταν μαθαίνουμε πως το ένα αγοράστηκε κανονικότατα (πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις) και απεντάχθηκε, ενώ το άλλο αγοράστηκε σε καθεστώς «αδιαφάνειας» αλλά λειτουργεί, τότε από μόνη της αυτή η υπόθεση γίνεται σκάνδαλο.
Το έγγραφο – καταγγελία που ξεσκεπάζει την συγκεκριμένη ιστορία, παρατίθεται στη συνέχεια. Έχει ενδιαφέρον πάντως, το ότι δημιουργήθηκε μία εταιρεία για την ανάληψη ενός έργου, από την σύζυγο του “αναδόχου”, όπως αναγράφεται στο έγγραφο. Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, όταν οι υπογράφοντες (στρατιώτες) την “μελέτη” του έργου, αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή ή και γνώση γύρω από την συγκεκριμένη δουλειά…
Μετά από αυτό, εμείς ρωτάμε:
- Γιατί δεν επενέβη ΚΑΝΕΝΑΣ στο συγκεκριμένο θέμα;
- Γιατί αυτό δεν είναι σκάνδαλο ενώ είναι αυτό της ΕΥΠ;
- Γιατί καμία εφημερίδα δεν ασχολήθηκε, αν και αρκετές ενημερώθηκαν, από ότι φαίνεται στα συνημμένα;
- Πότε ένα σκάνδαλο χαρακτηρίζεται ως σκάνδαλο; Μόνο όταν δεν εμπλέκεται οτιδήποτε Ρωσικής προέλευσης;
- Γιατί σώπασαν οι αρμόδιοι της τότε κυβέρνησης;
- Υπάρχει κάποιος να απαντήσει ή θα ακολουθηθεί η τακτική – νόμος σιωπής γύρω από θέματα που καίνε “κάποιους”;
ΜΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΝΥΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Ο διασυνοριακός «κοριός» της ΕΥΠ «καίει» τον Δένδια
Η κοινοπραξία, που προμήθευσε την ΕΥΠ με δορυφορικά συστήματα επιτήρησης των συνόρων και η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη επί υπουργίας Χρυσοχοΐδη, απαιτεί τώρα δικαστικώς από τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης τα χρήματά της…
Του Μανώλη Σταυρακάκη (εφημ. Επενδυτής)
Σκανδαλώδης υπόθεση κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος και (μη) εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος με έντονες… γεωπολιτικές επιπλοκές, απειλεί να «τσουρουφλίσει» τον σημερινό πολιτικό προϊστάμενο των υπηρεσιών ασφαλείας, Νίκο Δένδια, καίτοι μια σειρά περίεργων χειρισμών σε πολιτικό και επιχειρησιακό επίπεδο βαρύνει αποκλειστικά τους προκατόχους του.
Πρόκειται για τη διαδικασία προμήθειας, και μάλιστα για λογαριασμό της ΕΥΠ, από το 2005 επί υπουργίας Γιώργου Βουλγαράκη, ενός σύγχρονου δορυφορικού συστήματος πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας, συνολικής αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδοτούμενου κατά 75% από την Κοινωνία της Πληροφορίας, το οποίο -καίτοι παραδόθηκε ολοκληρωμένο το 2009- δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα! Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι η αστυνομία εκπονεί πανομοιότυπες ή παρεμφερείς μελέτες για την προμήθεια ανάλογων συστημάτων, με στόχο και πάλι την ηλεκτρονική επιτήρηση των συνόρων.
Ιστορικό
Το συγκεκριμένο έργο είχε ανατεθεί σε κοινοπραξία εταιρειών (Πλανητική ΑΕ και Pansystems AE) μετά από διεθνή διαγωνισμό και με την υποχρέωση να παραδώσουν ολοκληρωμένο το έργο αρχικά έως την 31/12/2008 και στη συνέχεια -με τροποποιητική σύμβαση- στις 30/09/2009. Από τότε όμως αρχίζουν και τα… περίεργα, με υπουργό Προστασίας του Πολίτη πλέον τον Μ. Χρυσοχοΐδη επί κυβέρνησης Γ.Παπανδρέου.
Λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία αυτή, η Ομάδα Διοίκησης Έργου είχε συμφωνήσει για την προσωρινή παραλαβή του, έχοντας διαπιστώσει ότι είχαν ολοκληρωθεί και οι δυο τελευταίες φάσεις του, η Β΄ και η Γ΄. Στις 8/12/2009, όμως, με εντολή του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Κ. Μπίκα, συγκροτήθηκε νέα ομάδα εργασίας, η οποία στο σχετικό της πόρισμα -επικαλούμενη ορισμένες ελλείψεις (απουσία κάποιων γεωγραφικών στοιχείων)- ανέφερε ότι το έργο δεν ήταν ολοκληρωμένο, προκειμένου να παραληφθεί οριστικώς, ώστε να καταβληθούν και τα υπόλοιπα χρήματα στις προαναφερόμενες εταιρείες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εταιρείες προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία -παρά τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η πλευρά της ΕΥΠ- τις δικαίωσε, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν σύννομη η απόφαση της τότε διοίκησης της ΕΥΠ να τις κηρύξει έκπτωτες, με βάση μια εισήγηση-γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Προσωπικού-Οικονομικού. Το δικαστήριο (απόφαση 2187/2012 Διοικητικού Εφετείου Αθηνών) αναγκάζει πλέον τη διοίκηση της ΕΥΠ να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού και να ζητήσει εκ νέου τη γνωμοδότηση σχετικά με το ζήτημα της έκπτωσης της αναδόχου εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι ο νομικός σύμβουλος της ΕΥΠ ήταν αρνητικός, όταν ετέθη για πρώτη φορά ζήτημα καταγγελίας της σύμβασης. Αξιόπιστες πηγές τονίζουν στον «Επενδυτή» ότι δεν ελήφθησαν καν υπόψη οι ενστάσεις του, διότι είχε ληφθεί απόφαση σε πολιτικό επίπεδο να μην ολοκληρωθεί ποτέ αυτό το έργο. Οι λόγοι; Ο κόσμος των πρακτόρων βοά ότι υπήρξαν έξωθεν πιέσεις, επειδή το λογισμικό λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων ήταν ρωσικής προέλευσης και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση η ΕΥΠ να «ερωτοτροπεί» με τέτοια ανοίγματα προς τα ρωσικά συμφέροντα!
Άλλωστε, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο της υπόθεσης, σημειώνουν ότι δεν είναι τυχαίο το τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αποκάλυψαν τα Wikileaks και το οποίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά (σαν πρεσβεία) να ακυρώσουμε κάθε ενεργειακή, αμυντική και εμπορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας»…
Επιλεκτικός έλεγχος
Η διαδικασία ακύρωσης του έργου είχε παραπεμφθεί προς έλεγχο στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, ενώ πυροδότησε και την έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μεταξύ των τότε πρώην και εν ενεργεία υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, χωρίς ωστόσο να χυθεί ποτέ «άπλετο φως» στην υπόθεση. Το πόρισμα Ρακιντζή επέρριπτε βέβαια ευθύνες στην διοίκηση της ΕΥΠ επί Ν.Δ., με αποτέλεσμα να κινηθεί ποινική και διοικητική διαδικασία αναζήτησης ευθυνών σε διάφορα επίπεδα εντός και εκτός ΕΥΠ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, π.χ. ότι οι επτά υπάλληλοι της Αρχής Πληρωμών του υπουργείου Ανάπτυξης, που είχαν στιγματιστεί στο πόρισμα αυτό, τελικά αθωώθηκαν στο πλαίσιο της ΕΔΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε από την υπηρεσία τους, ενώ για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ παραδόξως δεν διενεργήθηκε ποτέ ΕΔΕ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης δεν εξέτασαν κανέναν από τους 11 συνολικά εμπλεκόμενους της ΕΥΠ και αρκέστηκαν στις καταθέσεις στελεχών της «επιρροής» Χρυσοχοϊδη-Μπίκα…
Η όλη υπόθεση βρίσκεται πάντως ακόμα στον ανακριτή, ο οποίος καλείται να ξεδιπλώσει πλήρως το κουβάρι μιας προμήθειας, που έχει προκαλέσει ουκ ολίγους τριγμούς στον κόσμο των πρακτόρων, αλλά ενδεχομένως και να λύσει πλέον τα χέρια του νυν υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια. Η δικαστική απόφαση βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες στο γραφείο του και αναμένει την εκτέλεσή της ή αλλιώς την αποπληρωμή του… χρέους, ύψους περίπου 600.000 ευρώ, πέραν των όσων έχουν ήδη εισρεύσει στα ταμεία των δυο εταιρειών.
Νέες μελέτες για την επιτήρηση των συνόρων
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξετάζει το ενδεχόμενο αξιοποίησης δυο άλλων προτάσεων για την επιτήρηση των συνόρων, αυτή τη φορά στο πλαίσιο των προγραμμάτων και των μελετών, που γίνονται από το Κέντρο Μελετών της Ελληνικής Αστυνομίας και χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το πρόγραμμα TALOS, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης χερσαίων μη ελεγχόμενων συνόρων.
Το σύστημα θα είναι σε θέση να ανιχνεύει και να εντοπίζει μετακινήσεις ατόμων, οχημάτων και τη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών. Επίσης, θα έχει την ικανότητα να χρησιμοποιεί τηλεκατευθυνόμενα οχήματα επιφάνειας, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ειδικά μηχανήματα επιτήρησης των συνόρων.
Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται Land Border Control Support Services (LBCSS) και στοχεύει στην ανάλυση και καταγραφή των απαιτήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης, που αφορά στην Ασφάλεια και Επιτήρηση των Χερσαίων Συνόρων. H μελέτη αυτή θα εξετάσει ειδικότερα θέματα ενοποίησης συστημάτων ασφαλείας, που βασίζονται σε τεχνολογίες, οι οποίες προέρχονται από τον τομέα της διαστημικής εξερεύνησης. Η εν λόγω μελέτη χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
*Δημοσιεύτηκε στο Greek American News Agency στις 27.02.2014