OFFICIAL TEXT / ΕΠΙΣΗΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ STATE DEPARTMENT
AUGUST 12, 2021
ΣΧΈΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΊΑΣ
Η φιλία ΗΠΑ-Τουρκίας χρονολογείται από το 1831, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν διπλωματικές σχέσεις με τη Δημοκρατία της Τουρκίας το 1927. Η συμφωνία οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας – που υπογράφηκε στις 12 Ιουλίου 1947 μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας – προώθησε περαιτέρω τη σχέση. Η συμφωνία εφάρμοσε το Δόγμα Τρούμαν και την πολιτική του “για την υποστήριξη ελεύθερων λαών που αντιστέκονται σε απόπειρες υποταγής από ένοπλες μειονότητες ή από εξωτερικές πιέσεις”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να τονίζουν τη σημασία της προσήλωσης της τουρκικής κυβέρνησης σε πολιτικές και δράσεις που οικοδομούν την εμπιστοσύνη του κοινού στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και στο κράτος δικαίου, καθώς και στην τήρηση των δεσμεύσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και κρίσιμος περιφερειακός εταίρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τη σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.
Είναι προς το συμφέρον μας να διατηρήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στην ευρωατλαντική κοινότητα.
Συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας
Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας. Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) από το 1952. Η Τουρκία ήταν ηγέτης στην Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης της Συμμαχίας, συνεχίζει να συμβάλλει στην ασφάλεια στο Αφγανιστάν και αποτελεί τη ζωτική ανατολική άγκυρα του ΝΑΤΟ, ελέγχοντας (σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις) τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο.
Η Τουρκία καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να νικήσει τρομοκρατικές οργανώσεις τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της, συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μετώπου (DHKP-C) και του ISIS. Ως ζωτικό μέλος του Συνασπισμού για την καταπολέμηση του ISIS, η Τουρκία άνοιξε τις στρατιωτικές της βάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους του Συνασπισμού τον Ιούλιο του 2015. Έκτοτε, η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προσπάθεια υποβάθμισης και τελικά καταστροφής του ISIS στη Συρία και το Ιράκ.
Η Τουρκία συμβάλλει στη διεθνή ασφάλεια μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη, στις θάλασσες που συνορεύουν με τη Σομαλία και στη Μεσόγειο. Η Τουρκία συνορεύει με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία και αποτελεί βασικό εταίρο για την πολιτική των ΗΠΑ στη γύρω περιοχή.
Διμερείς οικονομικές σχέσεις
Αν και το συνολικό εμπόριο ΗΠΑ-Τουρκίας αυξήθηκε από 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2009 σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, παραμένει μέτριο σε σύγκριση με τις δυνατότητές του.
Το 2019, η Τουρκία ήταν η 28η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά αγαθών των Ηνωμένων Πολιτειών και ο 32ος μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγωγών αγαθών. Η Τουρκία είναι ο 7ος μεγαλύτερος αγοραστής των αμερικανικών εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως και ένας αναδυόμενος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Οι κορυφαίες κατηγορίες εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Τουρκία περιλαμβάνουν αεροσκάφη, ορυκτά καύσιμα, σίδηρο και χάλυβα, μηχανήματα, οπτικά και ιατρικά όργανα. Οι κορυφαίες κατηγορίες εισαγωγών από την Τουρκία περιλαμβάνουν μηχανήματα, οχήματα, χαλιά και άλλες υφαντικές επενδύσεις, πολύτιμα μέταλλα και πέτρα, γύψο και τσιμέντο. Οι αναφερόμενες άμεσες επενδύσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία προέρχονται κυρίως από τη μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και τη χρηματοδότηση και ασφάλιση.
Αν και δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η Τουρκία έχει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, την οποία η Τουρκία επιδιώκει να επικαιροποιήσει.
Η συμμετοχή της Τουρκίας σε διεθνείς οργανισμούς
Η Τουρκία φιλοξένησε τη G20 το 2015 και παραμένει ενεργό και δεσμευμένο μέλος της G20. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), του Συμβουλίου Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (BSEC), του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης, της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC). Η Τουρκία είναι επίσης παρατηρητής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, εταίρος διαλόγου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και τομεακός εταίρος διαλόγου της Ένωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και συνεχίζει να εργάζεται για την ένταξή της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πεπεισμένες ότι μια Τουρκία που πληροί τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ θα ήταν καλή για την ΕΕ και ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να ανταποκριθεί στα κριτήρια αυτά είναι καλές για την Τουρκία. ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΗΓΗ