Breaking

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

“Μικρό Σχίσμα” και εντός της Ελλαδικής Εκκλησίας, συνέπεια του μεγάλου Σχίσματος Μόσχας – Κων/Πολεως

Breaking news / ΕΠΙΚΑΙΡΑ / ΘΕΜΑ Ι / 17 Οκτωβρίου 2019

Οι Ιστορικές ευθύνες του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. κ. Ιερωνύμου

 ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΚΡΙΣΗΜΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 

«Κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας» {Δελτίο Τύπου ΔΙΣ Ελλαδικής Εκκλησίας 28 Αυγούστου 2019}

 Το περιοδικό «Επίκαιρα», από τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018,και 2019 με συνεχή εκτενή  άρθρα, αναλύσεις, ρεπορτάζ και συνεχείς αποκαλύψεις επί διορθόδοξων ζητημάτων και ειδικώς εν όψει της Συγκλήσεως της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου της Κρήτης τον Ιούνιο του 2016, η οποία από Πανορθόδοξη κατέληξε σε Σύναξη των 10 -κατά μείζονα λόγω Ελληνόφωνων Ορθοδόξων Εκκλησιών, δυστυχώς,   είχε εγκαίρως  διαβλέψει το μέγα και βαθύ σχίσμα που έρχονταν, τότε. Σχίσμα το οποίο εμφυλοχωρούσε στα σπλάχνα της Παγκόσμιας Ορθοδοξίας, ίσως πολλές δεκαετίες πριν, ήδη, από τα χρόνια των προπαρασκευαστικών συνόδων και συνάξεων, κατά την προετοιμασία της Μεγάλης Πανορθοδόξου Συνόδου.   Ειδικώς δε κατά την τελευταία  25ετια.

Σχίσμα που εν τέλει αναδείχτηκε  με αφορμή τις διαδικασίες για την σύγκληση της πανορθοδόξου Συνάξεως των Προκαθημένων των 10 Εκκλησιών αντί των 14 Εκκλησιών στο Κολυμπάρι των Χανίων Κρήτης. Τα γεγονότα, που άφησαν  άφωνη και εμβρόντητη την Παγκόσμια Ορθοδοξία, και  παρακολουθήσαμε, step by step όλο αυτό το διάστημα, από   την επομένη της λήξεως  των εργασιών της Συνόδου του Κολυμπαρίου έτρεξαν με βίαια ταχύτητα.

Ολόκληρο το 2018 το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και το 2017 στο Φανάρι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα,  προετοιμάζονταν το «Αυτοκέφαλο» της λεγόμενης Ουκρανικής Εκκλησίας. «Αυτοκέφαλο» το οποίο επί σειρά ετών, από το 1992 μέχρι  και το 2017 αρνούταν  να παραχωρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραπέμποντας για οριστική  λύση στο Πατριαρχείο Μόσχας «εις ανήκε» η εκ των δυο πλευρών διαμαρτυρομένη και προσφεύγουσα στην Μητέρα Εκκλησία δια της διαδικασίας του «Εκκλήτου» στην Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εν τέλει προχώρησε στην τελική ρήξη με την Μόσχα και έτσι το σχίσμα    «προαναγγέλθηκε» τον Οκτώβριο του 2018, με τις εκατέρωθεν επιστολές που αντηλάγησαν μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου. Η  επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλου  στο Φανάρι τον Αύγουστο του 2018, δεν απέδωσε  και  εν τέλει το αυτοκέφαλο της Ουκρανίας που σήμερα διχάζει ολόκληρη την Ορθοδοξία   παρεχωρήθει στις 6 ιανουαρίου του 2019.   Σήμερα το σχίσμα αυτό όλο και βαθαίνει. Με άμεσο κύνδινο την διάχυση του στους κόλπους της παγκόσμιας Ορθοδοξίας αρχής γενομένης από την Ελλαδική Εκκλησία η οποίο υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τον Β καλείται να λάβει ιστορικές για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα αποφάσεις.

 Εκ τότε, από τον Ιανουάριο του 2019,  καμία από τις 14 Αυτοκέφαλες  Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν έχουν αναγνωρίσει την «νέα Ουκρανική» Εκκλησία κατ επέκταση ούτε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να παραχωρήσει Τόμο αυτοκεφάλου στη «νέα Ουκρανική Εκλλησία» αναγνωρίζοντας ολες οι Εκκλησίες μόνον την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο και όχι εκείνη της νεότευκτης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητρ. Επιφάνειο.

Όλες, οι Εκκλησίες, η  κάθε μια για διαφορετικούς λόγους και από διαφορετικές αφετερίες,   ερίζουν μεταξύ τους βάζοντας τον κόσμο της Ορθοδοξίας, σε ένα βαθύ και εν πρώτοις,  χωρίς φαινομενικά, α-διέξοδο σκοτεινό τούνελ. Ένα μεγάλο σχίσμα άνευ ιστορικου προηγουμένου. Μεγαλύτερο και από εκείνο του 1054 με την Δυτική Εκκλησία. Σε ένα όμως φαίνεται να συμφωνούν και να αποφαίονονται όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες η μια μετά την άλλη κατόπιν των τοπικών συνοδικών αποφάνσεων: στην σύγκληση από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μιας νέα Πανορθόδοξης Συνόδου με μοναδικό ζήτημα το Ουκρανικό.  

Τα βλέμματα όλων των Προκαθημένων των  Ορθοδόξων  Εκκλησιών και των Συνόδων Αυτών,  μοιραία στρέφονται στην ηγέτιδα των Ορθοδόξων  Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής ,  Ελλαδική Εκκλησία, η οποία καλείται, αλλά και πιέζεται, ασφυκτικά, και από τον αμερικάνικο Παράγοντα,  να αναγνωρίσει την νέα Ουκρανική Εκκλησία. Την τελική απόφαση καλείται να  λάβει απόφαση αν τελικώς  θα αναγνωρίσει την νέα  Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία  η  Ιεραρχία του Οκτωβρίου (2019) στην συνεδριάση της σε πλήρη ολομέλεια της δηλ σε συνεδριάση και των 82 Μητροπολιτών της. 

 Η μόνη λύση,  στην οποία φαίνεται να συμφωνούν όμως άπαντες των Ορθοδόξων Εκκλησιών,  πλην της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και προσωπικά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου,  είναι η εκ νέου σύγκληση Πανορθοδόξου  Συνάξεως  κατ αρχήν στο Φανάρι και εν συνεχεία αν ευοδωδούν οι εργασίες στην Σύγκληση μιας Νέας Πανορθοδόξου Συνόδου ώστε -επιτέλους-  να εξευρεθεί άμεσα και δίκαια με βάση τους ιερούς κανόνες και το εκκλησιολογικό γίγνεσθε της Ορθοδοξίας με   μια ειδική και με ένα θέμα στην ημερησία διάταξη, το ζήτημα της Ουκρανίας. Στο χρονικό (timeline) που σταχυολογήσαμε μερικές μόνες ουσιώδεις δράσεις και κινήσεις, από εκείνες που αναγκαστικά, δημοσιοποιούνται και ανακοινώνονται με επίκεντρο το Ουκρανικό ζήτημα διαγράφεται έντονα το μέγα σχίσμα αλλά και οι κινήσεις στην σκακιέρα των ορθοδόξων Εκκλησιών με επίκεντρο την Ελλάδα.

 Και  χωρίς βέβαια,  να αναφερθούν οι 10αδες-αν όχι 100αδες-  συναντήσεις, με μοναδικό ζήτημα το λεγόμενο Ουκρανικό ζήτημα,  στο σκοτεινό  παρασκήνιο…  ένα άκρως ενδιαφέρον πολιτικό εκκλησιαστικό παρασκήνιο που εξελίσεται   εδώ και πολλούς  μήνες, σε Μητροπόλεις της Ελλαδικής Εκκλησίας όπως   και τα πήγαινε έλα των Ρώσων Μητροπολιτών αλλά και των Ουκρανών και της Παλαιάς Ουκρανικής υπό τον Αρχιεπίσκοπο  Ονούφριο και της «Νέας» υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνειο, Ορθόδοξης  Ουκρανικής Εκκλησίας,  καθώς και ο οργασμός παρασκηνίου σε κελιά και αρχονταρίκια γνωστών και ισχυρών Μονών του Αγίου Όρους, την τελευταία 2ετία αλλά και σε πλείστα όσα μέρη ενίοτε και σε lobby πολυτελών ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας Μακαριότατος κ. κ. Ιερώνυμος  πάντως, προκειμένου να κερδίσει και άλλο χρόνο,και πριν επέλθει νέα μεγάλη ρήξη,  είτε μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλάδος -και αυτή την φορά οριστική και σκληρότερη από εκείνη που είχε προηγηθεί επί μακαριστού Χριστοδούλου-  ορθώς αλλά και σοφά ποιούμενος  ή και συνετά φρονώντας, κατά άλλους ως κανονικός  Αρβανίτης πονηρά  σκεπτόμενος- είτε μια νέα αχρειάστη ρήξη με την Ρωσική Εκκλησία, αν αναγνωρίσει την νέα Ουκρανική Εκκλησία, επέλεξε τελευταία στιγμή να βγάλει από την ημερήσια διάταξη το ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας και να κάνει χρήση των « κανονικών προνομίων» του ως αρχιεπισκόπου και Πρώτου της Συνόδου. Μόνον που εάν παρ ελπίδα συμβεί κάτι τέτοιο και προχωρήσει μόνος με μόνος του με βάση  τις αποφάσεις της μικράς Συνόδου της ΔΙΣ του Αυγούστου, που προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων στο εσωτερικό της Ελλαδικής Εκκλησίας,  τότε ένα νέο και αυτή την φορά μεγαλύτερο, από εκείνο του 1924,  σχίσμα θα επέλθει και στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας!  Καθώς  όπως αναφέρουν πολιοί Ιεράρχες με γνώση νομοκανονικού και εκκλησιολογικού  Δικαίου «τέτοια μείζονος Θεολογικής Εκκλησιολογικής και Νομοκαννικής  σημασίας ζητήματα ευθέως δια του καταστατικού χάρτου της Ελλαδικής Εκκλ του 1974, αλλά  και δια σειράς διατυπωμένων Ιερών Κανόνων, που επέχουν ανωτέραν θέσιν στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας,  άπτονται μόνον της Ολομέλειας της  Ιεράς Συνόδου εκάστου Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ελπίζουμε και ευχόμεθα να επικρατήσει ΣΥΝΕΣΗ. ΝΗΦΑΛΙΟΤΗΤΑ.  ΣΩΦΡΟΣΥΝΗ. ΝΟΥΝΕΧΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΉ  ΠΕΡΙΣΣΥΛΟΓΗ Εις ΤΟΥς ΙΕΡΑΡΧΕς Μας. Ίδωμεν.

 Τελευταία στιγμή, και ενώ ήταν σε εξέλιξη το ρεπορτάζ που παρακολουθεί step by step όλες τις  παρασκηνιακές διεργασίες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Πρόεδρος της Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας κ.  Ιερώνυμος ο Β’  εν μέσω πιέσεων και αντιδράσεων συγκαλεί έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας της Ελλάδος και εισηγείται την αναγνώριση της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας. Λίγες ώρες νωρίτερα, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου απερχόμενος από τις εργασίες της ολομέλειας της Συνόδου της Ιεραρχίας εκμυστηρεύοταν σε στενό συνεργάρτη του  « η Εκκλησία μας εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης περιπέτειας ο Θεός να μας προστατέψει…». Δυο 24ωρα μετά το Σάββατο 12 Οκτωβρίου εισηγείται την αναγνώριση της υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνειο νέας Ουκρανικής Εκκλησίας.  Μια απόφαση η οποία ήδη πυροδοτεί σοβαρότατες αντιδράσεις και στο εσωτερικό της Ελλαδικής Εκκλησίας σε όλη της την εθνική κυριαρχία καθώς το σχίσμα μεταξύ Μόσχας και Φαναρίου τώρα πλέον διαχέεται και στους κόλπους της Ελλαδικής Εκκλησίας με απρόβλεπτες εν πρώτοις πολιτικές και εν συνχεία γεωπολιτικές συνέπειες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Ε ήδη ομάδα Ελληνών  Μητροπολιτών συντάσσει Επιστολή προς την Ιεραρχία και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών με την οποία θα ζητά νέα έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας προκειμένου να μελετηθεί σε βαθος το όλο ζήτημα που πλέον διχάζει και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Διευκρινίζεται ότι στην θυελώδη συνεδρίαση της Ιεραρχίας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου επί συνόλου 69 Μητροπολιτών, άνω των 10 Ιεραρχών διαφώνησαν με την προτεινόμενη λύση και εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου ενώ πλείστοι των Ιεραρχών δεν έλαβαν τον λόγο παρ ότι τον ζήτησαν και τουλάχιστον 12 εκ των ενεργεία Μητροπολιτών επέλεξαν να μη εμφανιστούν στις εργασίες της συνόδου που ως μοναδικό θέμα στην ατζέντα είχε το Ουκρανικό και την από ημερών ήδη γνωστή εισήγηση των δυο συνοδικών επιτροπών αλλά και την δύσκολη απόφαση που εκαλείτο να λάβει εν μέσω σκληρών πιέσεων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Μάλιστα το ανακοινωθέν που εξεδόθει εκ μέρους της Ιεραρχίας από την συνοδική επιτροπή επί του Τύπου,  το Σάββατο 12 Οκτωβρίου (2019) επέτεινε την σύγχυση καθώς δεν μιλά για απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας -αφού δεν υπήρξε απόφαση καθώς οι ιεράρχες δεν εκλήθησαν να  ψηφίσουν είτε με φανερή είτε με κυρφή ψηφοφορία- αλλά αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής : ««Κατόπιν των ανωτέρω θεωρήσαντες το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας εξ επόψεως κανονικής, ου μην αλλά και νομικής, ευσεβάστως εισηγούμεθα ότι ουδέν το κωλύον την αναγνώρισιν του αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και την απόλυτον εναρμόνισιν και συμπόρευσιν της Εκκλησίας της Ελλάδος μετά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

 

Στην πράξη κατά την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Τάξη, αναγνώριση θα υπάρχει, εκ μέρους της Ελλαδικής Εκκλησίας αν ο Πρώτος τη Τάξη δηλ  ο Αρχίεπίσκοπος Αθηνών, δηλ εν προκειμένω ο κ. Ιερώνυμος  στην -όποια – Θεία Λειτουργία μνημονεύσει(ει) στα δίπτυχα  και τον Μητροπολίτη Επιφάνειο της Ουκρανικής Εκκλησίας.  Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τον Κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριο με τον οποίο έχει Κοινωνία όχι μόνον η Ελλαδική Εκκλησία αλλά κυρίως και πρωτίστως αναγνωρίζουν ως μόνον Κανονικό Ηγέτη της Ουκρανικής Εκκλησίας οι υπόλοιπες 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες, με τις οποίες έχει Κοινωνία η Ελλαδική Εκκλησία;

 

Όλα, εν πρώτοις,  θα κριθούν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου κατά την διάρκεια του Πατριαρχικού και Πολυαρχιερατικού Συλλείτουργου στην Θεσσαλονίκη την στιγμή κατά την οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος  θα μνημονεύει στα δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας,- όπως συμβαίνει σε κάθε Θεία Λειτουργία σε όλο τον κόσομα κάθε στιγμή,  από τους τοπικούς ηγέτες των Ορθοδόξων Εκκλησιών έκαστος μνημονεύει τους λοιπούς 14 Ορθόδοξους  Προκαθημένους και έτσι πραγματώνεται η ενότητα στην Παγκόσμια Ορθοδοξία- θα μνημομεύει  τον νέο «Μητροπολίτη» Ουκρανίας κ.  Επιφάνειο, τι θα πράξει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Αν παρ ελπίδα είναι παρών και ο Αρχ. Αθηνών Ιερώνυμος στο Πατριαρχικό και πολυαρχιερατικό  συλλείτουργο, (γιατί θα μπορούσε πάλι να λείπει ή να επικαλεστεί κώλυμα, το έχει ξανά πράξει κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές )  και υπάρξει αυτή η συγκεκριμένη  εκφώνηση υπό του Πατριάρχου Βαρθολομαίου κατά την Θεία Λειτουργία, τότε είναι βέβαιο πως η Ελλαδική Εκκλησία πράγματι έχει μπει σε πορεία περιπέτειας και έντονου βαθέως διχασμού.  Ενός διχασμού που μπορεί να οδηγήσει και σε ένα νέο εσωτερικό σχίσμα εντός της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ίσως χειρότερο και οδυνηρότερο εκείνου του  σχίσματος του 1924 που είχε ως αφορμή το ημερολογιακό ζήτημα, καθώς τούτη η τυχόν απόφαση και νομιμοποίηση της από το σύνολο, ή έστω την μεγάλη πλειοψηφία  των Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας, (που καλώς η κακώς ελέγχονται πλήρως από τον κ. Ιερώνυμο) τότε  είναι απολύτως βέβαιο πως η Ελλαδική Εκκλησία υπό τον Αρχ. Ιερώνυμο τον Β έβαλε την Ελλάδα σε μια οδυνηρή πορεία με απροσπέλαστες γεωπολιτικές δυσκολίες καθώς αλλάζουν άρδη όλες οι ισορροπίες δυνάμεων στην εύκλεκτη περιοχή των Ορθοδόξων Βαλκανίων αλλά και στην μείζονα πςεριοχή της Νέας Μέσης Ανατολής.  Η ρωσική Εκκλησία αυτή την σττιγμή, με την οποία συμβαδίζει απολύτως ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, βρίσκεται εν αναμονή αλλά αν επισημοποιηθεί η εισήγηση του Αρχ. Ιερωνύμου, και εν τέλει υπάρξει αναγνώριση από την Ελλαδική Εκκλησία, τότε οι εξελίξεις θα είναι και αργδαίες και απρόβλεπτες.  Και πάντως εις βάρος της Ελλάδος. Καθώς θα βρεθεί χωρίς του ορθόδοξους ιστορικούς παραδοσιακούς  συμμάχους της περιοχής των Βαλκανίων με μόνη την αβέβαιη και θολή μη «υποστήριξη» του ΝΑΤΟ και την πολλά υποσχόμενη βοήθεια και υποστήριξη  των ΗΠΑ. Μακάρι  η Ελλάδα στο εγγύς μέλλον  να μη χρειασθεί  μετρήσει φίλους και συμμάχους.  Από την πλευρά της η Ελληνική κυβέρνηση, παρακολουθεί αμήχανη και εν πολλοίς εμφανίζεται άσχετη περί το βάθος του προβλήματος που εγγυμονεί η συγκεκριμένη ιστορική όπως θα αποδειχθεί απόφαση του κ. Ιερωνύμου να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια περιπέτεια χωρίς επιστρορφή. Ίδωμεν.  Ο Θεός ας φωτίσει Λαό, να είναι ενωμένος,   Εκκλησιαστική, Πολιτική και Πολιτειακή Ηγεσία,  γιατί αν υπάρξει σχίσμα και εντός της Ελλαδικής Εκκλησίας, σήμερα υπό τις παρούσες κοινωνικές και οικονομικές αλλά κυρίως γεωπολιτικές εξελίξεις τότε ουδείς μπορεί να προδικάσει κάτι θετικό από όλη αυτή την δεινή -δεινότατη- και μακράν  αβέβαιη γεωπολιτικά,  κατάσταση στην οποία εισέρχεται η Ελλάς.  Η ιστορία θα έπρεπε να διδάσκει…

                ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΕΠΙΚΑΙΡΑ (ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019) κυκλοφορείσε Σάββατο 19 Οκτ

TIMELINE ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ  – ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

  • 6 Ιανουαρίου 2019. Κωνσταντινούπολη σε επίσημη τελετή παρουσία του Ουκρανού Προέδρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης παραδίδει τόμο αυτοκεφαλίας στον Μητροπολίτη Επιφάνειο. Έχει προηγηθεί ολόκληρο το 2018 μεγάλη ένταση αλλά και κυρφή και φανερή δημόσια εκκλησιαστική διπλωματία προκειμένου να προετοιμαστεί το κλίμα για τον Αυτοκεφαλίας στην σχισματική οντότητα υπό τον Μητροπολίτη επιφάνειο. Οντότητα που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 σε Εκκλησιαστική συνέλευση ενότητας όλων των σχισματικών κοινοτήτων και εκείνων της Ουνίας ενάντια στην επίσημη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο που αναγνωρίζουν όλες -και οι 14  Ορθόδοξες Αυτοκεφάλες Εκκλησίες.
  • Ιανουάριος – Οκτώβιος 2019 ουδεμία Ορθόδοξη Εκκλησία (ακόμα) έχει αναγνωρίσει την νέα υπό τον Επιφάνειο κρατική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία την επομένη της επίδοσης του Τόμου Αυτοκεφαλίας μια προς μια όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ανακοινώνουν ότι δεν αναγγνωρίζουν την νέα κρατική Ορθοδόξη Εκκλησία καθώς όλες έχουν κανονική Κοινωνία με την Ουκρανική Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Κιβέβου Ονούφριο επί σειρά ετών καθώς και με τους προκατόχους αυτού επί 500 και πλέον έτη 
  • Μάρτιος του 2019 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναθέτει στις Συνοδικές επιτροπές α) επί Διορθόδοξων , Διαχριστιακών και Διεκκλησιαστικών θεμάτων και β) Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων να μελετήσουν το ζήτημα της «νέας» Ουκρανικής Εκκλησίας επί την βάση εγγράφων και αντίστοιχων επιστολών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφενός και αφετέρου άλλων επιστολών από το Πατριαρχείο Μόσχας και την Ουκρανική Εκκλησία υπό τον Αρχιεπίσκοπο Ονούφριο
  • Απρίλιος 2019 επίσκεψη αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για ενημέρωση του επί του Ουκρανικού ζητήματος
  • 23 Απριλίου 2019 Συγχαρητήρια του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στον νεογκλεγέντα Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Β. Ζελένσκι μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται «Είμαι πεπεισμένος ότι η αποτελεσματική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού χάριν της εξυψώσεως του επιπέδου της ζωής των ανθρώπων εξασφαλίζεται μόνο με κοινούς κόπους όλων των καλοπροαίρετων δυνάμεων και με την πλήρη συμμετοχή αυτών στο πανεθνικό διάλογο.Εκφράζω την ειλικρινή ελπίδα για τη λήξη της θλιβερής περιόδου καταπιέσεων και διακρίσεων εἰς βάρος των πολιτών της Ουκρανίας, οι οποίοι ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.Ο Οικτίρμων Θεός να κατευοδώνει τα καλά έργα και τις καλές πρωτοβουλίες Σας, να Σᾶς συνετίσει και να ενδυναμώνει στους επικείμενους κόπους ἐπ’ ἀγαθῷ της Οκρανίας»
  • 22 και 23 Μαϊου συζήτηση στην ΔΙΣ περί του Ουκρανικού εξ αφορμής επιστολής του Αρχιεπίσκοπου Κιέβου κ Πάσης Ουκρανίας Ονούφριου
  • 25 Μαϊου 2019 συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι
  • 29 Μαϊου 2019 συνάντηση του Αμερικανού Πρέσβη με τον Αρχ. Αθηνών Ιερώνυμο
  • 27 Ιουνίου επιστολή του Μητροπολίτη Κηθύρων προς την ΔΙΣ επί του Ουκρανικού ζητήματος
  • 27 Ιουνίου 2019 Συνάντηση Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνος του Πατριαρχείου Μόσχας με τον Μακ. Αρχ. Αθηνών Ιερώνυμο
  • Ιούνιος 2019 συνάντηση αντιπροσωπείας του Αγίου Όρους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη προκειμένου να προετοιμάστεί με προσοχή και διακριτικότητα στις ισοροπίες η προσκηνυματική επίσκεψης του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας τον Οκτώβριο στο Περιβόλη της Παναγίας, καθώς έχει προηγηθεί ένα κρίσημο διαστημα έντασης με αφορμή την σύγκληση της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016 και εν συνεχεία η επίδοσης Τόμου Αυτοκεφαλίας τον Ιανουάριο του 2019 στην σχισματική Εκκλησία υπό τον Επιφάνειο
  • 9/07/2019 «Η ΑΓΚΑΛΟΦΟΡΟΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ» άρθρο Παναγιώτη Ανδριόπουλου στην σελίδα ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ (του Οικουμενικού Πατριαρχείου) ρίχνει κι άλλο λάδι στην φωτιά αφού μεταξύ άλλων τονίζει «Αυτοί οι οποίοι, μέσα στην Εκκλησία, για να αισθανθούν κάπως καλύτερα, ανεβοκατεβάζουν τους πάντες «αιρετικούς» κάθε λεπτό, είναι οι ίδιοι που ωρύονται ότι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας αποτελείται από «σχισματικούς»! «Αιρετικοί», «σχισματικοί» παντού γύρω τους!

Κι αυτοί, «άσπιλοι και αμόλυντοι» – σαν τους φαρισαίους – δεν εισέρχονται στο πραιτώριο «ίνα μη μιανθώσι» (sic)! Ευτυχώς, όμως, στο «πραιτώριο» εισέρχεται ως συγκυρηναίος η Εσταυρωμένη Μητέρα Εκκλησία, η οποία δεν βλέπει παντού «αιρετικούς» και «σχισματικούς», αλλά εικόνες του ζώντος Θεού και προσπαθεί πάντα και για το ένα απολωλός. Δεν της φτάνουν τα 99!… Πρέπει και το ένα να βρεθεί και γι’ αυτό θύει τον μόσχον τον σιτευτόν.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία θέλησε να επουλώσει ένα τραύμα. Αλλ’ «ο μεγάλος αδελφός», ο κραταιός και δυνατός, δεν μπορεί να υποφέρει ότι «ο αδελφός του ανέστη» κι έτσι κήρυξε και τον Πατέρα, με τας ανοικτάς πατρικάς αγκάλας, «σχισματικό»! Αλλ’ η Μήτηρ Εκκλησία ουδέποτε εκήρυξε την θυγατέρα της «σχισματική», παρά τους εμπαιγμούς και τους κολαφισμούς. Μνημονεύει νυχθημερόν «Κυρίλλου Μόσχας», την ώρα που η Εκκλησία της Ρωσίας ποτίζει με όξος την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως.

Για να μπορούν να κραδαίνουν το «σχισματικοί» για τους Ουκρανούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας, όλοι οι πολέμιοι επιστρατεύουν το ζήτημα των χειροτονιών των «σχισματικών». «Δεν έχουν ιερωσύνη, είναι αχειροτόνητοι, γιατί χειροτονήθηκαν από αφορισμένους, από καθηρημένους» κ.ο.κ., κραυγάζουν ηδονιζόμενοι! Και ξανακρώζουν συνεχώς, με …αστεία αυτοπεποίθηση, πως «το Φανάρι νομιμοποίησε τους αχειροτόνητους σχισματικούς και δεν θα το δεχθούμε ποτέ αυτό»!

Εν πρώτοις, θα το δεχθούν – αν όχι όλοι, η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς – γιατί η ιστορία της Εκκλησίας δεν γράφεται με κατάρες, αλλά με ευλογίες.

Αίφνης, θυμάμαι κάτι από την μελέτη – διατριβή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για το περίφημο Παλαιοημερολογητικό Ζήτημα στην Ελλάδα. Εκεί συναντούμε τα εξής αποκαλυπτικά: «Η Εκκλησία, τη Οικονομία χρωμένη και την ενότητα εν τω σώματι αυτής διώκουσα, ανεγνώρισε το κύρος χειροτονιών τελεσθεισών και υπό αιρετικών εισέτι και σχισματικών, και εδέξατο άνευ αναχειροτονήσεως τους τοιαύτας λαβόντας αντικανονικάς χειροτονίας».

25 Ιουλίου 2019 Ανοικτή επιστολή του Κέντρου Θρησκευτικής Ασφάλειας, που διαχειρίζεται το διαδικτυακό πρόγραμμα Cerkvarium, προς τον Πατριάρχη Ειρηναίο και την Ιερά Σύνοδο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας( οργανισμός φίλα προσκείμενος στον Μητρ Επιφάνειο της «νέας» Ουκρανικής Εκκλ.  και τον π. Πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο). Η Σερβική Εκκλησία τάχθηκε κατά της αναγνώρισης της νέας Ουκρανικής Ορθ. Εκκλ. όπως και οι υπόλοιπες Ορθόδοξες χώρες των Βαλκανίων.  

  • 9/08/2019 Ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνιχίβ Ευστράτιος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας στο Παρίσι Μετά του Αρχιεπισκόπου κ. Ευστρατίου συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. κ. Alexis Milutyn και ο Πρεσβύτερος κ. Χρήστος Mombela.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ καλωσόρισε τον Πανιερ. Αρχιεπίσκοπο κ. Ευστράτιο (Ζόρια) στο Παρίσι και στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Αγίου Στεφάνου, εκφράζοντας τη χαρά του πληρώματος της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας για την επίσκεψή του. Στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην ανακήρυξη της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τους ιστορικούς δεσμούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αδελφή Εκκλησία της Ουκρανίας και ζήτησε να μεταφέρει τον σεβασμό του στον Προκαθήμενο, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, επισημαίνοντας ότι πάντοτε θα βρίσκεται στο πλευρό του.

  • Αύγουστος 2019 Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ Αγ. Βλασίου Ιερόθεος σε κείμενο του μεταξύ άλλων αναφέρει λόγω του σχετικού θορύβου: «παρακολούθησα πολύ προσεκτικά καί ὄχι ἐπιφανειακά τήν προετοιμασία καί τίς ἐργασίες της, γιά τίς ὁποῖες ἔγραψα ὀγκώδη τόμο, γι’ αὐτό γνωρίζω πολύ καλά ὅτι τό θέμα αὐτό πού προέκυψε μέ τήν Οὐκρανία συσχετίζεται μέ αὐτήν τήν Σύνοδο.Συγκεκριμένα, ἡ ἄρνηση τῆς Ἐκκλησίας τῆς Μόσχας, μέ τήν σύμπραξη καί ἄλλων Ἐκκλησιῶν, νά συζητηθῆ τό θέμα τῆς Αὐτοκεφαλίας καί τῶν Διπτύχων, καί τό σημαντικότερο ἡ προσπάθεια τῆς Ἐκκλησίας τῆς Μόσχας νά μήν ἀναγνωρίζη τίς κανονικές ἁρμοδιότητες τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, μέ βάση τίς θεωρίες της περί «Τρίτης Ρώμης» ἔκανε τόν Οἰκουμενικό Πατριάρχη νά χορηγήση τό Αὐτοκέφαλο στήν Οὐκρανία, ἐνῶ προηγουμένως ἦταν διστακτικός»

  • 13 Αυγούστου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παραλαμβάνει το κοινό πόρισμα των Συνοδικών επιτροπών με το οποίο γνωμοδοτεί για το λεγόμενο Ουκρανικό ζήτημα και εισηγείται σχετικώς προς την Ιερά Σύνοδο

  • 27 Αυγούστου νέα επιστολή προς την ΔΙΣ επί του Ουκρανικού ζητήματος του Μητροπολίτη Κηθύρων

  • Στις 28 Αυγούστου 3ωρη συζήτηση στην ΔΙΣ για το Ουκρανικό ζήτημα επί του κοιμού πορίσματος

  • 28 Αυγούστου 2019 Ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας με αναφορά στο Ουκρανικό ζήτημα με αφορμή το τέλος των εργασιών των δυο αντίτοιχων Συνοδικών Επιτροπών, Νομοκανονικών και Δογματικών ζητημάτων και  Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος.

  • 2 Σεπτεμβρίου 2019, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Μητροπολίτη Οδησσού και Ισμαήλ Αγαθάγγελο στο ελληνικό νησί της Κέρκυρας, ο ιεράρχης τηςΕλληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος δήλωσε την υποστήριξή του στην UOC, Αναγνωρίζουμε μόνο μία κανονική Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Επισκοπής της Οδησσού.

  • 05 Σεπτεμβρίου 2019 Ο τ. πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο (πρωτεργάτης της “αυτοκεφαλίας” και συνομιλητής του Φαναρίου) συμμετείχε σε ουνίτικη λειτουργία στο Κίεβο και μετά το πέρας της Λειτουργίας δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «είναι πολύ σημαντικό να ενωθούν η Ουκρανική Ελληνο-καθολική Εκκλησία και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας». Ο κ. Ποροσένκο αναφέρθηκε και στις σχέσεις του με τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ουνιτικής Εκκλησίας, Πατριάρχη Σβιατοσλάβ, τονίζοντας: «Ο Κύριος μας έστειλε πολύ σοφούς ιεράρχες – τον Πατριάρχη Σβιατοσλάβ και τον Μακαριώτατο Επιφάνιο. Είναι ευχάριστο ότι συνομιλούν και επικοινωνούν μεταξύ τους και συντονίζουν τις ενέργειές τους»

  • 6 Σεπτεμβρίου 2019 συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχ. Αθηνών κ Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου με τον Μητροπολίτη Χέρσωνος κ Δυτικής Ευρώπης κ. Αντωνίου  του Πατριαρχείου Μόσχας

  • 9 Σεπ 2019 Ανοικτή Επιστολή 56( Μοναχών Κληρικών Λαϊκών Θεολόγων) προς την Ιεραρχία  της Ελλαδικής Εκκλησίας(εν όψει Συνεδρίασεως της Ολομέλειας της Ιεραρχίας της ΕλλΑΔΙΚΉς ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ τον Οκτώβριο του 2019) για το Ουκρανικό ζήτημα.

  • 9 Σεπ 2019 ανοικτή Επιστολή προς τον Μακ. Αρχ. Αθηνών και την Ιεραρχία της Εκκλ. Της Ελλάδος του καθ. ΔΟΓΜΑΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ Δημήτριου Τσελεγγίδη, «Σχετικά μέ τήν θεσμική νομιμοποίηση τῆς Σχισματικῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας»

  • Νέα Ανοικτή επιστολή -συνεχή συλλογή υπογραφών- που συνυπογράφουν αρχικώς 180 Κληρικών Μοναχών Λαϊκών Θεολόγων προς την Ιεραρχία εν όψει της Συνόδου τον Οκτώβριο όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα συζητηθεί το Ουκρανικό ζήτημα  

  • Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019 μυστικό δείπνο και συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και συνάντηση με τον Chris Rinken  από την Αμερικανική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Αμερικανό Υπ. Εξ. Μ. Πομπέο, θέμα της συνάντησης το Ουκρανικό στην επικείμενη συζήτηση στην Ιεραρχία.

  • Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με μοναδικό ζήτημα το Ουκρανικό ζήτημα στην οποία ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εισηγείται κάτω από ισχυρότατες πιέσεις, – και εν μέσω πληρθώρας αντιδράσεων από ομάδα Ιεραρχών-  την αναγνώριση υπό της Ελλαδικής Εκκλησίας της νέας Ουκρανικής εκλλησιαστικής κοινότητας υπό τον Μητροπολίτη Ουκρανίας κ. Επιφάνειο. Η Ιεραρχία επιφυλάσσεται. Δεν λαμβάνει απόφαση και εξουσιοδοτεί τον αρχιεπίσκοπο να διαχειριστεί το ζήτημα επί την βάση του πορίσματος των δυο Συνοδικών επιτροπών. 

  • Πέμπτη 18 Οκτωβρίου. Μόσχα. Κρίσημη συνεδριάση της Πατριαρχικής Συνόδου επί της “αποφάσεως” της Ελλαδικής Εκκλησίας της 12ης Οκτωβρίου. Εδώ όλα όσα διαδραματίστηκαν εντός της συνεδριάσεως της Ιεραρχίας.     
    Έντονο παρασκήνιο της Ρωσικής Πατριαρχικής συνόδου. Εδώ το σχετικό ρεοπορτάζ

  • Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 Θεσσαλονίκη Πατριαρχικό – Αρχιερατικό Συλλειτούργο υπό τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους Αρχιεπίσκόπο Αθηνών Ιερώνυμο και Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Άνθιμο

  • Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 ξεκινά η δεύτερη(κατά την Πατριαρχική θητεία του) επίσημη προσκυνηματική επίσκεψη της Α.Θ. Π. Του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Αγιώνυμο Όρος

  • Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 Νέα Υόρκη, στο ξενοδοχείο Hilton στην 6η λεωφόρο, βράβευση από το πλέον ισχυρό ορθόδοξο θρησκευτικό ίδρυμα του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα(που ελέγχεται πλήρως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και διευθύνεται από τον ισχυρό κληρικό father Alex Karloutso)   του Νέου «Αρχιεπισκόπου» Ουκρανίας κ.  Επιφάνειου   






Alexandros Stafanopoulos




Previous Post

GREEK - HELLENIC LOBBY : Father Alex (karloutsos). Ο "Ισχυρός"... Μυστηριώδης... Κληρικός "σκιώδης" Αρχιεπίσκοπος Αμερικής!

Next Post

Η λύση του Ουκρανικού ζητήματος στα χέρια του Αρχιεπισκόπου κ.  Ιερώνυμου!





0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

GREEK - HELLENIC LOBBY : Father Alex (karloutsos). Ο "Ισχυρός"... Μυστηριώδης... Κληρικός "σκιώδης" Αρχιεπίσκοπος Αμερικής!

GREEK - HELLENIC LOBBY ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ  Συνδετικός κρίσημος κρίκος όλων των δυνάμεων(Ελλάδος,...

8 August 2019
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία