Προετοιμάζεται για το “ταξίδι των ταξιδιών” το Μαξίμου, διαρκείς επαφές για να είναι αποδοτική η παρουσία του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον.
Εν αναμονή, το αμέσως προσεχές διάστημα, και πάντως πριν το 2018, ενδεχομένως και μέσα στον Νοέμβριο -και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αιφνίδια υποτροπή στα σχέσεις των ΗΠΑ με την Κορεατική χερσόνησο-, της επίσημης πρόσκλησης από τον Λευκό Οίκο για την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τράμπ, η Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα στο Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και πολύ καιρό, επεξεργάζεται ένα πλούσιο πρόγραμμα επαφών και συναντήσεων στην Ουάσιγκτον.
Ένα ταξίδι που ετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή –ίσως για πρώτη φορά την τελευταία 5ετια- και προ πάντων μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και «διαρροές» όπως αυτές που προηγήθηκαν του ταξιδιού του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τον Αύγουστο του 2013 του οποίου προηγήθηκε ένα μπαράζ άστοχων δημοσιευμάτων…
Δημοσιεύματων που, ξεκίνησαν από την επομένη κιόλας των εκλογών της 12ης Ιουνιου 2012 και προανήγειλαν συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα…Μια συνάντηση που άργησε όμως ενάμιση χρόνο…
Η Ουάσιγκτον – δηλ το βαθύ αμερικάνικο ομοσπονδιακό κράτος = thin tank – όμως, ερμήνευε, τότε, μόνο ως άσκηση πίεσης, από την Αθήνα, όλο αυτό το τεχνητό ορυμαγδό δημοσιευμάτων, για αυτό και η συνάντηση «αστραπή»…του Μπάρακ Ομπάμα με τον κ. Σαμαρά, έγινε μέσα στον Αύγουστο του 2013-κατακαλόκαιρο σε «νεκρή» περίοδο δηλαδή, και κάτω από την πίεση του Ιουδαϊκού Lobby (David Alan Harris- American Jewish Committee) και χωρίς να αποδώσει τα προσδοκόμενα.
Αντιθέτως ο Νίκος Παππάς στον οποίο έχει ανατεθεί αυτή η «ειδική αποστολή», ανοιχτής επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, την επομενη κιόλας των αμερικανικών εκλογων, όπου φρόντισε να βρει επαφή και επικοινωνία με τον George Gijikos και είχαμε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Τράμπ προκειμένου να δοθούν τα συγχαρητήρια της Ελλ. Κυβέρνησης, φαίνεται πως έχει λάβει πολύ σοβαρά και έχει «μελετήσει» όλα τα δεδομένα, τις παραλείψεις αλλά και τα λάθη, τουλάχιστον των τλευταίων ταξιδιών αρχής γενομένης εκείνου του Κώστα Κραμανλή μέχρι το ταξίδι «ειδικών συνθηκών» του Αντώνη Σαμαρά τον Αύγουστο του 2013…
Από τις επαφές που είχε ο Νίκος Παππάς στην Ουάσιγκτον, άρτι αφιχθείς από την τελευταία επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον, φέρεται να έχει συλλέξει ένα «πλούσιο υλικό» προκειμένου να σχηματίσει ένα πλήρη φάκελο με προτάσεις, για επαφές, συναντήσεις αλλά και συνολικά για το πρόγραμμα της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας εν όψει του επικείμενου ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.
Βασικός «κινητήριος μοχλός ειδικής δράσης» και με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για το επκείμενο ταξίδι, αμφότερα προς Αθήνα και Ουάσγκτον, ο υπέρ δραστηριος Αμερικανος Πρέσβης κ. Τζέφρυ Παϊατ! Ένας Αμερικανός διπλωμάτης, στενά συνδεδεμένος με την Βικτώρια Νούλαντ, ο οποίος όχι μόνον έχει εισηγηθεί θετικά σχετικά στο state department, αλλά φέρεται να έχει πρωταγωνιστήσει όσο πιο θετικά γίνεται –για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά της Αμερικανικής διπλωματίας στην Αθήνα – όχι μόνον υπέρ της Ελλάδος αλλά και ειδικώς εμπροσθοβαρώς υπέρ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Φαίνεται πως τελικά η Ουάσιγκτον, παρ όλο, που ο εν λόγω αμερικανός διπλωμάτης, δεν είναι ούτε καν φίλα προσκείμενος στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, εν τουτοις, οι προτάσεις του, που μοιάζει να έχει επεξεργαστεί αρκετά καλά με τους συνεργάτες του στο πολιτικό τμήμα της πρεσβείας στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον, αλλά και σε πλήρη και αγαστή –για πρώτη φορά μετά την τεταμένη περίοδο των ΕλληνοΑμερικανικών Σχέσεων, της εποχής Κ. Καραμανλή 2004/ 2009 και την εντελώς “νεκρή περίοδο” της θητείας Daniels Smith- με την Ελληνική, και μάλιστα αριστερή κυβέρνηση(!),βρήκαν ανταπόκριση και μοιάζει να έχουν ουσιαστικό –και γιατί όχι και θετικό- αποτέλεσμα.
Ειδικά για αυτό το ταξίδι του κ. Τσίπρα, ο Αμερικανός Πρέσβης φέρεται να έχει εισηγηθεί μια διευρημένη «συνάντηση εργασίας» μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, ΗΠΑ – Ελλάδος, ακριβώς για να προσπεράσει τους σκόπελους με τις αρχικές, άκρως αρνητικές εισηγήσεις προς τον Ντοναλτ Τράμπ για την ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και με ειδικά ΜΕΜΟ…
Δεν είναι τυχαία αλλωστε αυτή η –για πρώτη φορά στα διπλωματικά χρονικά – «πλούσια δράση» του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας στη Αθήνα, ακριβώς για να σχηματίσει μια «νέα θετική εικόνα» για την Ελλάδα και κατ επέκταση για την κυβέρνηση της.
«Απόρρητα σημειώματα» που φέρεται να έχουν συντάξει στενοί συνεργάτες του –πρώην και νυν- Αμερικανοί και ΕλληνοΑμερικανοί, πολύ καλά γνωρίζοντες την Ελληνική εσωτερική πολιτική σκηνή. Το «πρόταγμα», που έθεταν αυτά τα ολιγόλογα συνοπτικά «απόρρητα σημειώματα», τα οποία έχει θέσει υπόψη των Ε πολύ σοβαρή και αξιόπιστη-πέραν κάθε διασταύρωσης- αμερικάνικη πηγή, μια εκ των οποίων μάλιστα φέρεται να έχει συντάξει και ένα εξ αυτών των mail προς τον George Gigikos, που με την σειρά του το έδωσε στον νεοεκλεγεντα Αμερικανό Πρόερο ήταν πως «πρόκειται για μια κουμουνιστική κυβέρνηση! Αριστερή κυβέρνηση αμφιβόλου πολιτικού προσανατολισμού που συνεργάζεται για την διακυβέρνηση της Ελλάδος με έναν αμφιταλαντευμενο φιλορώσσο Έλληνα πολιτικό…»
Μάλιστα, σε ένα από αυτά τα «προσωπικά σημειώματα» προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τράμπ, επισυνάπτοναι και όλες οι αρνητικές δηλωσεις που είχαν κάνει, προεκλογικά, προσωπικά για το ίδιο, στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα αλλά και τις δηλώσεις στήριξης του Αλέξη Τσίπρα και τις αρχικές «πρώιμες», προ τις πλήρους μεταστροφής του υπέρ της εκλογής Τραμπ, δηλώσεις υποστήριξης και του Υπ. Πάνου Καμμένου για την Χίλαρυ Κλίντον…
Ολο αυτό το «αόρατο –εως και δυσχερές- αρνητικό κλίμα, είχε να διαχειριστεί ο Νικος Παππάς, όλο αυτό το διάστημα, πριν οριστικοποιηθεί και «κλειδώσει» η θετική ανταπόκριση, εκ μέρους του Ντόναλτ Τράμπ, το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά και την πρόσφατη, προφορική πρόσκληση του Αμερικανού Αντιπροέδρου κ. Πενς προς τον κ. Τσίπρα, για αποστολή επίσημης πρόσκλησης προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό από τον Λευκό Οίκο και προσωπικά τον Αμερικανό Πρόεδρο προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Στόχος που εξ αρχής είχε τεθεί, και δείχνει να επετεύχθη, από τον κ. Παππά, σε συνεργασία με την ελληνική διπλωματική αντιπροσωπεία σε Αθήνα και Ουάσιγκτον αφού κάτι άλλο, π.χ. μια ολιγόλεπτη συνάντηση στο περθώρειο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κάθε άλλο παρά θα άρμοζε προς την Ελλάδα. Τουναντίον, μάλλον θα υποβίβαζε.
Διαβεβαίωση που φέρεται να έλαβε από επίσημα κυβερνητικά χείλη, κατά την τελευταία επίσκεψη του στις ΗΠΑ(Ουάσιγκτον) ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. «Αποστολή ειδικού βάρους» στον οποίο έχει ανατεθεί προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα, εδώ και μήνες, αφενός η προετοιμασία μιας επίσημης επίσκεψης στον Λευκό Οίκο και αφετέρου η επιτυχία αυτού του ταξιδιού.
Ένα ταξίδι που ειδικά η ελληνική κυβέρνηση θέλει να διαφέρει –και κατά τα φαινόμενα μάλλον θα διαφέρει αρκετά – αφού βασικός στόχος είναι όχι μόνον η «νέα σημειλογία» έργων και πράξεων αλλά και κοινών αποφάσεων που θα ληφθούν και θα υπογραφούν από μια διακυβερνητική Ελλάδος – ΗΠΑ, αλλά να διαφέρει και ως προς όλο το πρόγραμμα των δημόσιων –και ιδιωτικών- συναντήσεων και επαφών που θα λάβουν χώρα κατά το διάστημα της επίσκεψης της Ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον και στην Νέα Υόρκη. Ένα ταξίδι που και οι δυο πλευρές –Αθήνα και Ουάσιγκτον επιθυμούν – να έχει ουσία και αποτέλεσμα.
Βασικός και κυρίαρχος στόχος είναι η ανακοίνωση ενός μεγάλου διευρυμένου πακέτου ουσιαστικών –και όχι μόνον ανακοινώσεις – επενδύσεων προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ, εξ ου και η συνάντηση με τον υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ, του Νίκου Παππά, αλλά και με αποφασιμένους Αμερικανούς και ΕλληνοΑμερικανος να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Κεντρικό θέμα των διμερών ΕλληνοΑμερικανικων συνομιλιών θα είναι ένα νέο πρόγραμμα εξοπλισμών της Ελλάδος με βασικό άξονα την επέκταση της σύμβασης για την ναυτική αμερικανική βάση της Σουδας στην Κρήτη αλλά και ενδεχομένως νέα πεδία συνερασίας στον τομέα των εξοπλισμών αφενός, και αφετέρου μια σειρά νέων εξοπλισμών – οι περισσότερες ως δωρέα των ΗΠΑ προς την Ελλάδα – αλλά και η ολοκλήρωση χρόνιων συμβάσεων που έχουν μεν υπογραφεί αλλά δεν έχουν (ακόμα) υλοποιηθεί…
Στην ατζένα των συζητήσεων παραμένει η απομείωση του Ελληνικού χρέους, ως πάγια και σταθερη επιδίωξη των ΗΠΑ, και παρά τις αρχικές μάλλον βεβισμένες προεκλογικές δηλώσεις του κ. Τράμπ…
Από το ταξίδι αυτό επίσης δεν θα λείπουν και τα στοιχεία εκείνα που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει εν όψει και εθνικών εκλογών…
Ενώ πέρα από τα καθιερωμένα και τετριμένα των συναντήσεων και επαφών η ομάδα που έχει αναλάβει υπό τον κ. Νίκο Παππά, τον τελικό σχεδιασμό του τελικού προγράμματος της επίσκεψης στις ΗΠΑ-όποτε και αν γίνει – εξετάζεται σοβαρά και το ενδεχόμενο και ανακοινώσεων και προς την Ελληνική Αμερικανική κοινότητα με ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων, όπως η παροχή ψήφου από τον τόπο διαμονής, και άλλες φορό ελαφρύνσεις σε τυχόν επίδοξους επενδυτές αλλά και ελαφρύνσεις που δεν θα έχουν όμως κόστος στον κεντρικό προϋπολογισμό του κράτους.
Το ταξίδι αυτό που φαινεται να προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή έχει μόνον μια προοπτική: Να πετύχει θετικά αποτέλεσμα για την Ελλάδα αλλά και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Μια συνάντηση που πρέπει να πούμε πως πολεμάται και πολεμήθηκε λυσσαλαία με κάθε μέσο και τρόπο. Θεμιτό και αθέμιτο…
Ωστόσο, φαίνεται πως οι σκόπελοι και τα αγκάθια ξεπεράστηκαν χάρη στους λεπτούς και ειδικούς χειρισμούς αμφότερα και των ελληνικών και αμερικανικών διπλωματικών αρχών σε Αθήνα και Ουάσιγκτον.
Αποτέλεσμα που-καλώς εχόντων των εξελίξεων – δικαίως θα πιστώνεται προσωπικά στον κ. Νίκο Παππά, ο οποίος ξεπερνώντας όλους αυτούς τους σκοπέλους κατάφερε, -χάρη βεβαίως και στην ουσιαστιτκή (προ) εργασία που έχει κάνει ο Υπ. Εξ. Νίκος Κοτζιάς που εγκαίρως αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών φρόντισε να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον-, να υπερπηδήσει όλα τα ορατά και «αόρατα» εμπόδια κατά την προετοιμασία αυτού του ταξιδιού στις ΗΠΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Μια επίσκεψη του δευρημένου ελληνικού κυβερνητικού κλιμακίου που θα μεταβεί στις ΗΠΑ και προς υπογραφή αλλά και ανανέωση διμερών αποφάσεων.
Μια άλλη παράμετρος που προσεχτικά φαινεται να εξετάζεται είναι μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για πρώτη φορά να μεταβουν και Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν δραστηριότητα και στο αμερικανικό χρηματιστηριο αξιών ενώ επιδιώκονται και συναντήσεις με ΕλληνοΑμερικανούς και Αμερικανικούς κολοσούς που ήδη –δειλά μεν αλλά – έχουν ξενικίνσει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα (βλ. ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ / G. Kalamos, Αφάντος Ρόδου / Αγγελιαδης κτλ) .
Ένα ταξίδι που ετοιμάζεται διακριτικά, με προσοχή, και παρά τα αντίθέτου γραφόμενα επί μήνες, στον αντικυβερνητικό έντυπο και διαδικτυακό Τύπο, αλλά σε μεγάλης κυκλοφορίας ελληνικές εφημερίδες, που ως πρώτο και κεντρικό θέμα τους έκαναν –συχνά- λόγο, και μάλιστα σε συνάφεια με τον ΕΘΝΙΚΟ ΚΥΡΗΚΑ της Νέας Υόρης, όχι μόνον για κρίση στις σχέσεις Αθήνας και Ουάσιγκτον αλλά και «ανυπαρξία επικοινωνιας Μ. Μαξίμου και Λευκού Οίκου» και με τίτλους «γιατί ο Ντόναλτ Τράμπ δεν του τηλεφωνεί…;(σ.σ. του Αλέξη Τσίπρα».
Τέλος σημαντικό ρόλο σε αυτό το ταξίδι που προετοιμάζεται πράγματι εδώ και καιρό φαίνεται να έχουν παίξει και οι θετικές εξελίξεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ γεγονός που εκφράστηκε μέσω των αντίστοιχων οργανώσεων σε Ελλάδα (ΚΙΣ) και Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη(AJC).
Ωστόσο αυτό που μένει να διαχειριστούν στο Μ. Μαξίμου είναι οι πολιτικές διακυμάνσεις και επιτώσεις στο εσωτερικό του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ , ειδικά κάποιων πολύ «ζεστών», ενίοτε και ακραίων… φωνών που και μόνο στο άκουσμα αυτής της συνάντησης με τον Ντόναλτ Τράμπα βγάζουν εξανθήματα… Μέτωπο που μάλλον θα αναλάβει να κλείσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ειδικά αν επιστρέψει από την Ουάσιγκτον με θετικά αποτελέσματα και γεμάτες βαλίτσες…
Επαφές του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά στην Washington:
-Συνάντηση με τη Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Αντιπροέδρου Mike Pence, J. O’Hara, στον Λευκό Οίκο
-Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εμπορίου, Israel Hernandez στο Αμερικανικό Υπουργείο.
-Ομιλία σε συνάντηση που διοργάνωσε το Think Tank, «Atlantic Council», με θέμα «Η Επόμενη Μέρα για την Ελληνική Οικονομία»
- Συνεντεύξεις σε CNN και Bloomberg
- Επίσκεψη στην Washington 26-29 Mαρτίου 2017
- Συμμετοχή στο ετήσιο event του AIPAC Policy Conference
- Συνάντηση με τον Υπουργό Επικοινωνιών του Ισραήλ, Yitzhak Hanegbi
- Συνάντηση με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εμπορίου, αρμόδιο για το Διεθνές Εμπόριο, Kenneth Hyatt.
- Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Βοηθό του Προέδρου Τραμπ για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Kenneth Juster
- Επίσκεψη στην Washington 20 Ιανουαρίου 2017
- Παρουσία στην εκδήλωση-δείπνο προς τιμήν των Ελληνοαμερικανών-μελών της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ
- Επίσκεψη σε Washington και Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2016
- Συναντήσεις στην Washington με τον Αμερικανό Υφυπουργό Οικονομικών, Nathan Sheets και στο Λευκό Οίκο με τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, κ. Adewale Adeyemo
- Συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Ειδικό Απεσταλμένο, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του State Department, Amos Hochstein
- Μάιος (12-14) 2016 (Ως Υπουργός Επικρατείας) Washington
- Συνάντηση mε τον Υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Διεθνούς Εμπορίου, Stefan Selig
- Συνάντηση με τη βοηθό υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ
- Συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.
- Sυνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Nathan Sheets
- Συνάντηση με τον με τον Ειδικό Συνεργάτη του Προέδρου Ομπάμα και Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του (Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (National Security Council-NSC), Charlie Kupchan και με τον Διευθυντή Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου του NSC, Mark Schapiro
- Συνάντηση με την Αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών (EXIM Bank), Wanda Felton
- Ομιλία στο European Institute στην Washington, με θέμα «Greece Turning the Page: A Discussion with Nikos Pappas»
- Συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC
Νέα Υόρκη
- Επαφές με εκπροσώπους κάποιων από τα μεγαλύτερα στον κόσμο επενδυτικά funds, ομίλους asset management και επενδυτές (Δεν κατονομάζονται)
https://left.gr/news/o-nikos-pappas-symmeteihe-sto-aipac-policy-conference-stin-oyasigkton
https://left.gr/news/synantisi-toy-n-pappa-me-ton-ypoyrgo-epikoinonion-toy-israil-stin-oyasigkton
https://left.gr/news/n-pappas-stin-oyasigkton-i-hora-paei-kalytera-ayti-einai-i-apolyti-alitheia
https://left.gr/news/stin-oyasigkton-n-pappas-kai-p-kammenos
https://left.gr/news/synantisi-n-pappa-me-ton-yfyp-emporioy-ton-ipa-st-selingk
https://left.gr/news/n-pappas-stis-ipa-i-ellada-anavathmizetai-se-axiopisto-oikonomiko-etairo
Πηγή: ΕΠΙΚΑΙΡΑ
* Το περιοδικό Επίκαιρα κυκλοφόρησε στα περίπτερα την Παρασκευή 22 Σεπ. αλλά η είδηση και το ρεπορτάζ διαδόθηκε ήδη αρκετά νωρίτερα στα δημοσιογραφικά γραφεία μόλις το κείμενο τυπώθηκε από την Πέμπτη 21 Σεπ, τότε “εφυγε” και από το τυπογραφείο…Όσες κυριακάτικες πρόλαβαν αναπαρήγαγαν την είδηση της έλευσης του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.