ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ :Δηλαδή, η υπηρεσία δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της και της διαφύλαξης του κύρους της, σε περιπτώσεις άλλων υπαλλήλων της κατά των οποίων έχουν ασκηθεί από τη Δικαιοσύνη ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για σοβαρότατα αδικήματα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Θεόδωρο Σπατιώτη, σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματοςγια το αδίκημα της παραβίασης Μυστικών της Πολιτείας, τουέχει επιβληθεί από τον 3ο Τακτικό Ανακριτή κ. Δημ. Φούκαπου διεξήγαγε την έρευνα για την γνωστή υπόθεση «Πυθία» (Υποκλοπές Vodafone– Προσπάθεια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή – Απόπειρα δολοφονίας του τότε Πρωθυπουργού)ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη Χώρα και παρόλα αυτά, ήδη τρίαπερίπου χρόνιαμετά, δεν έχει ασκηθεί σε βάρος του πειθαρχική δίωξη, δεν έχει καν τεθεί σε αργία, αλλά εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπάλληλος της Ε.Υ.Π., τόσο αυτός όσο και η συγκατηγορούμενή του Αγγελική Πατελάκη. Τελικό αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη υπόθεση; την Δευτέρα 19 Ιουνίου ήρθε η «αθώωση» του Θ. Σπατιώτη, με 4 προς ένα και αναπάντητα τα 10αδες κρίσημα ερωτήματα του εκπροσώπου των εργαζομένων, Σ. Ν. στο πειθραρχικό. Μια πειθαρχική διαδικασία που ολοκλήρωσε (;) ταχύτητατα τις εσωτερικές ανακρίσεις, χωρίς ανακρίσεις (sic) -την ίδια στιγμή που εκκρεμούν και καρκινοβατούν άλλες- με τα ερωτήματα να παραμένουν αναπάντητα. Εξέλιξη «προπομπός» της ίδιας υπόθεσης στο δικαστήριο, ώστε αυτή η αθώωση να αποτελέσει εφαλτήριο και την βάση και για την αθώωση του σε μια υπόθεση που τα στοιχεία βοούν. Κραυγάζουν. Αλλά το σύστημα και το βαθύ κράτος προστάζει….
Σημειώστε ότι το αδίκημα που αντιμετωπίζουν Σπατιώτης και Πατελάκη είναι κακούργημα!Και το πόρισμα για την εσωτερική ΕΔΕ, όταν για άλλες υποθέσεις επιδεικνύεται απίστευτη καθυστέρηση και παρά τις αθωώσεις (περίπτωση Αγγελάκη – Χαϊκάλη), βγήκε χωρίς να εχουν κληθεί βασικοί μάρτυρες! Άνθρωποι που και γνώριζαν και ήθελαν να καταθέσουν. Ο κ. Λιούκας όμως άλλα προτάσσει… άλλα, και όχι το συμφέρον της υπηρεσίας. Τα ακούτε, αξιότιμε Κύριε Ρουμπάτη (λέγε με Χρυσοχοϊδη, Φ. Παπαγεωργίου, Μπίκα, κτλ)… Άλλη θα έπερεπε να είναι βασική σας προτεραιότητα. Άλλη! Να κλείνουν οι πληγές μια προς μια και η υπηρεσία να επανέλθει στην κανονικότητα και την εσωτερική της ηρεμία. Ώστε να προσηλωθεί στο έργο και την αποστολή της που είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας σε τομείς δράσεων και ενεργειών της.
Θέλετε άλλο παράδειγμα; Η υπόθεση με τον Βασίλειο Δρακακάκη, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών δίωξη για το αδίκημα της δουλεμπορίας. Την κατηγορία αυτή η Υπηρεσία την εκτίμησε προφανώς ως ήσσονος σημασίας, που μάλλον δεν διαταράσσει τη λειτουργία της και δεν θίγει το κύρος της, αφού όχι μόνο ο υπάλληλοςδεν τέθηκε σε αργία, αλλά συμμετέχει και ως τακτικό μέλος στο υπηρεσιακό – πειθαρχικό συμβούλιο των πολιτικών υπαλλήλων της Ε.Υ.Π.!!! Συμμετείχε μάλιστα και στη συνεδρίαση της 4ης Ιανουαρίου 2016, κατά την οποία εκδόθηκε η απόφαση για τον Κ. Αγγελάκη, ψηφίζοντας υπέρ της επιβολής σε βάρος του της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης, αναγκάζοντας τον Κ. Αγγελάκη να προσβάλει και αυτήν την παράνομη απόφαση στο ΣτΕ.
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε και σε μια πλειάδα άλλων κραυγαλέων περιπτώσεων, αλλά για πολλούς και ευνόητους λόγους δεν το πράττουμε στην παρούσα φάση… Ένα στοιχείο μόνον φτάνει για να κατανοηθεί το μέγεθος της σήψης και της κρίσης. Περισσότερες από 50 (μικρές ή μεγάλες) υποθέσεις βρίσκονται (ή καρκινοβατούν) στην Ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό και μόνον αρκεί.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών(ΕΥΠ) λοιπόν φαίνεται ότι τηρεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά», όσον αφορά τους υπαλλήλους της, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν ποινικές διώξεις, και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα, και δε δείχνει να θίγεται στο ελάχιστο από σοβαρότατες κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος άλλων υπαλλήλων. Ούτε σπεύδει να εκδώσει γι’ αυτές βαρύγδουπες ανακοινώσεις, όπως έκανε ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης με την τότε συνδικαλιστική ηγεσία της υπηρεσίας.
Οι περιπτώσεις αδικίας και κακοδικίας, ούτε μια, ούτε δυο. Απλά η περίπτωση Αγγελάκη στιγματίζει τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και θα φέρει την βαριά γκρίζα σκιά της και τις πληγές της να αιμοραγούν εσωτερικά για πολλά ακόμα χρόνια. Σέρνοντας τα προβλήματα το ένα πίσω από το άλλο. Με δίκες. Εφέσεις. Αναιρέσεις. Καταδίκες. Προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και η χώρα θα αυτοεξευτελίζεται. Γιατί; Γιατί ουδείς τολμά να βάλει τέρμα σε αυτό τον ολισθηρό κατήφορο. Ουδείς έχει σθένος να προτάξει το εθνικό συμφέρον, και στην προκειμένη περίπτωση, να μαζέψει τα κομμάτια της 1000πληγωμένης Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, και να βάλει ένα τέρμα σε όλο αυτό το ζήτημα που αν μη τι άλλο εκθέτει την χώρα. Ανεπανόρθωτα. Κάποιος να φέρει την εσωτερική γαλήνη σε αυτή την πολύπαθη κρατική υπηρεσία και να κλείσει χαίνουσες πληγές. Πληγές που θα στιγματίζουν και θα καθιστούν, αν όχι απλά αναξιόπιστη την υπηρεσία, αλλά και ανίκανη να φέρει εις πέρας την υψηλή αποστολή της που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια εντός και πέριξ των συνόρων.
Όλα τα παραπάνω πρωτοφανή φαινόμενα έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην ΕΥΠ. Καθημερινές εσωτερικές διαμάχες. Ίντριγκες. Διαμάχες. Μαύρο αδήλωτο χρήμα. Συνωμοσίες. Πάθη και μίση συπληρώνουν το πάζλ. Αλλά και προδοσίες. Ναι προδοσίες! Και μάλιστα στο ανώτερο δυνατο επίπεδο! Σε επίπεδο υπουργού! (βλ δηλώσεις Χρυσοχοϊδη περί w/leaks) και συνεχή πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα στις συνδικαλιστικές της ομάδες. Ανακοινώσεις ανάμεσα στους Συλλόγους των εργαζομένων και ανάμεσα στα ίδια τα στελέχη, φθάνοντας στο σημείο να δημοσιεύονται μέχρι και απαξιωτικά για την υπηρεσία δημοσιεύματα στον Τύπο και στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η απαραίτητη ηρεμία, ομοψυχία και προσήλωση στο εθνικό έργο της υπηρεσίας από τα στελέχη της με αποκλειστική ευθύνη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της υπηρεσίας. Και να ήταν μόνο αυτό; Δυστυχώς μέσω ανακοινώσεων –αρκετές φορές- έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και σημαντικά στοιχεία – πληροφορίες χρήσιμα προς ξένες (και όχι απαραίτητα προς φίλιες χώρες) και δεν έχει ανοιξει μύτη!
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
*Δημοσιεύτηκε στο Greek American News Agency στις 23.06.2017