ΈΡΕΥΝΑ: ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Το παρελθόν και το σήμερα. Γεγονότα και συμβάντα
- Μνημονιακές περικοπές και παιδαριώδη λάθη στοιχίζουν τη ζωή σε πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών
- Σεισμικές δονήσεις προκαλούν εντός και εκτός ΕΥΠ οι προσπάθειες του νέου διοικητή της υπηρεσίας, Θεόδωρου Δραβίλλα, να τοποθετήσει στις τέσσερις πιο νευραλγικές της διευθύνσεις νέα πρόσωπα, προκειμένου να ελέγξει το πολυπλόκαμο δίκτυο των πρακτόρων της σε Ανατολή… Δύση
- Το άγνωστο παρασκήνιο των τελευταίων καρατομήσεων
-
Εγείρονται σοβαρές υπόνοιες ότι λανθασμένοι χειρισμοί στοίχισαν τη ζωή δύο ξένων συνεργατών της ΕΥΠ στο εξωτερικό, ενώ ο τρίτος ζήτησε προστασία από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό,κ Γιώργο Παπανδρέου
Γράφει ο Μανώλης Σταυρακάκης
Το αμφιλεγόμενο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο ψαλίδισμα των διατιθέμενων από τον προϋπολογισμό κονδυλίων για τις λειτουργικές της ανάγκες, συμπεριλαμβανομένων των μυστικών κονδυλίων, προκαλεί –απ’ ότι φαίνεται- σπασμωδικές κινήσεις σε διάφορα επίπεδα, με αποτέλεσμα κάποιοι –καλά γνωρίζοντες τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών- να συνδυάζουν συγκεκριμένες παλαιές και νέες κεντρικές επιλογές προσώπων ακόμα και με κάποιους περίεργους θανάτους ξένων συνεργατών της ΕΥΠ στο εξωτερικό, που σηματοδότησαν στη συνέχεια την εξουδετέρωση δύο ελληνικών δικτύων πληροφοριών στα Σκόπια και στην Τουρκία.
Στοχοποίηση
Πρόκειται για τη δολοφονία ενός σερβικής καταγωγής υπαλλήλου της υπηρεσίας πληροφοριών των Σκοπίων μέσα στο ίδιο του το γραφείο φέτος τον Σεπτέμβριο, ο οποίος –σύμφωνα με πληροφορίες- ήταν μέλος του ελληνικού δικτύου πληροφοριών που είχε αναπτυχθεί στην πΓΔΜ από Έλληνες πράκτορες και επιχειρηματίες μετά το 2004. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως στοχοποιήθηκε ο συγκεκριμένος διπλός πράκτορας και αν έχει σχέση με τη δολοφονία του η περίεργη διαρροή που είχε γίνει το 2010 στη χώρα μας και αφορούσε το πληροφοριακό σχέδιο διείσδυσης της ΕΥΠ στην πΓΔΜ…
Αν λάβει κανείς υπόψη του τις απόρρητες αναφορές εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ συμπεριφέρθηκαν με εντελώς ερασιτεχνικό τρόπο, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που διέτρεχαν εντός και εκτός συνόρων όσοι είχαν την «αφέλεια» να βοηθήσουν στη δημιουργία του συγκεκριμένου δικτύου πληροφοριών.
Ο περίεργο θάνατος –«δεν θα εκπλαγούμε αν αποκαλυφθεί ότι υπάρχουν κι άλλοι», σημειώνουν με νόημα οι… κατέχοντες τα μυστικά της Κατεχάκη- σχετίζεται με την εξάρθρωση προ τριών ετών στην Τουρκία ενός άλλου ελληνικού δικτύου κατασκοπίας. Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν στη Σμύρνη με την κατηγορία της κατασκοπίας τρία συγγενικά πρόσωπα, εκ των οποίων το γηραιότερο πέθανε στη φυλακή έπειτα από κάποιους μήνες. Κατά πληροφορίες, η τουρκική ΜΙΤ τους εντόπισε όταν η ΕΥΠ αντικατέστησε τον Έλληνα σύνδεσμό τους με άλλον, αλλάζοντας ταυτόχρονα τον τρόπο πληρωμής (τα λεφτά στο χέρι…), με εμβάσματα μέσω γνωστής διεθνούς εταιρείας μεταφοράς χρημάτων!
Ερασιτεχνισμοί
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μέσα στο νοσηρό αυτό κλίμα τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε και το εξής αμίμητο: δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 537, 26.11.2012) τα πλήρη στοιχεία της διευθύντριας της Δ’ Διεύθυνσης της ΕΥΠ και της αναπληρώτριας αυτής, με αφορμή τη στελέχωση –από αξιωματούχους διαφόρων κρατικών υπηρεσιών- της Εθνικής Αρχής Χημικών Όπλων, υπηρεσίας επιφορτισμένης και με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας!
«Τι άλλο πρέπει να συμβεί, όμως, για να αντιληφθούν οι έχοντες την ευθύνη της λειτουργίας της ΕΥΠ ότι μία σοβαρή και αξιόπιστη υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να λειτουργεί με επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο;» τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι των εγχώριων μυστικών υπηρεσιών, με αφορμή τις τελευταίες μετακινήσεις στελεχών, δεδομένου ότι δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί οι ευθύνες των τότε επικεφαλής των υπηρεσιών, που «χρεώθηκαν» εκ των πραγμάτων τις προαναφερόμενες υπηρεσιακές «αστοχίες»…
Να σημειωθεί ότι από την εξέλιξη των πραγμάτων προκύπτουν κραυγαλέα στοιχεία, που προδίδουν τους κάκιστους χειρισμούς και τον ερασιτεχνισμό, ιδίως στη διαχείριση ξένων πρακτόρων, ενώ υπάρχει και σαφής αναφορά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Ιωάννη Κοραντή, ο οποίος χαρακτήριζε απαράδεκτη ενέργεια την αποκάλυψη μέσω διαρροών στον ελληνικό Τύπο των επιχειρησιακών σχεδίων της ΕΥΠ, ζητώντας μάλιστα να γίνει η δέουσα έρευνα για την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.
«Ξήλωμα» και περικοπές
Μία από τις πρώτες αποφάσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν η απομάκρυνση των ηγετικών στελεχών της ΕΥΠ τα οποία είχαν ταυτιστεί με την διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (κυρίως της περιόδου Μ. Χρυσοχοΐδη), ενώ τις τελευταίες εβδομάδες ακολούθησαν οι αλλαγές των επικεφαλής των Διευθύνσεων Α’ (κατασκοπίας), Β’ (συνεργασίας με ξένες υπηρεσίες, εκπαίδευση στελεχών κ.λ.π.), Γ’ (αντικατασκοπίας και συλλογής πληροφοριών για οργανώμενο έγκλημα – τρομοκρατία) και της Θ’ Διεύθυνσης Ασφαλείας (αρμόδιας για το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ).
Πέρα από τις ενδοϋπηρεσιακές και κυβερνητικές σκοπιμότητες που ενδεχομένως να επηρέασαν συγκεκριμένους λανθασμένους χειρισμούς στελεχών της ΕΥΠ, σημαντικό μερίδιο ευθύνης αναλογεί, όπως επισημαίνουν οι «κατέχοντες» τα μυστικά της Κατεχάκη, και σε εκείνους που αποφασίζουν τη συνεχιζόμενη περικοπή του ετήσιου προϋπολογισμού της που φέτος σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένος κατά 5%. Για το 2013 έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους 35,5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 28,5 αφορούν τις αποδοχές προσωπικού. Το 2011 τα κονδύλια ήταν αντίστοιχα 39,67 και 35 εκατομμύρια ευρώ, το δε 2010 οι πληρωμές ανήλθαν στα 44,74 εκατομμύρια ευρώ και οι αποδοχές στα 32 εκατομμύρια ευρώ.
Όσο για τα μυστικά κονδύλια, σύμφωνα με πληροφορίες, την τριετία 2009-2011 διατέθηκαν συνολικά 16,3 εκατομμύρια ευρώ.
Απόρρητη επιστολή συνεργάτη της ΕΥΠ στον Γιώργο Παπανδρέου
Φοβήθηκε για τη ζωή του και ζήτησε προστασία όταν διέρρευσαν στον Τύπο απόρρητα σχέδια της ΕΥΠ
Μία γεύση των άγνωστων πτυχών της διαπλοκής των μυστικών υπηρεσιών προσφέρουν τα δύο άκρως απόρρητα έγγραφα που αποκαλύπτουμε σήμερα.
Το πρώτο απόρρητο έγγραφο εστάλη στις 7 Ιουνίου 2010 από έναν συνεργάτη της ΕΥΠ στον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, στον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κ. Μπίκα, στον πρώην διοικητή Ι. Κοραντή και στους δύο πρώην υποδιοικητές Σ. Τσιτσιμπή και Π. Αλυφαντή.
Όπως προκύπτει από αυτό το έγγραφο, ο ιδιώτης αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, στον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν διαπίστωσε ότι κινδυνεύει η ζωή του εξαιτίας της διαρροής στον Τύπο λεπτομερειών του υπηρεσιακού σχεδιασμού, βάσει του οποίου είχε στρατολογηθεί και ο ίδιος:
«Αξιότιμοι κύριοι,
Προ πενταετίας, περίπου, ανώτερα στελέχη της ΕΥΠ με προσέγγισαν στην…, όπου δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά (κυρίως στον τομέα…) και μου πρότειναν να συνεργαστώ με την Υπηρεσία (…)
Δέχτηκα χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς να ζητήσω οιουδήποτε είδους ανταλλάγματα, τουναντίον προσφέροντας εξ ιδίων πόρων (…).
Συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια με στελέχη της ΕΥΠ, εν γνώσει της Ηγεσίας της και με βάση τις κατευθύνσεις και οδηγίες τους έφερα σε γνώση της ΕΥΠ και της Ελληνικής Κυβερνήσεως (ακόμη και εις τα ανώτατα κλιμάκιά της, όπως με διαβεβαιώνουν) πληροφορίες από χώρες που επιβουλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι δε γνωστοί σε εσάς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν όταν δραστηριοποιείται κανείς τοιουτοτρόπως».
Στη συνέχεια αναφέρεται στις λεπτομέρειες της δικής του συμμετοχής στο σχέδιο, σημειώνοντας ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά, αλλά αυτό που τον απασχολεί είναι περισσότερο η ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του. Ζητά δε, από τον πρωθυπουργό και τους λοιπούς αποδέκτες της επιστολής να του προσφέρουν την δέουσα προστασία, για να περιορισθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βλάβη που έχει υποστεί και κυρίως να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι έθεσαν τη ζωή του σε κίνδυνο.
Το δεύτερο έγγραφο είναι η απάντηση που δόθηκε στον ίδιο τον συνεργάτη της ΕΥΠ από τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Ι. Κοραντή, ο οποίος επιβεβαιώνει την συνδρομή του στην αποστολή της ΕΥΠ και αναφέρει:
«Είναι προφανές ότι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είναι και ο πολιτικός υπεύθυνος για τα όσα απαράδεκτα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα στους κόλπους της, έχει υποχρέωση να διατάξει την δέουσα έρευνα, να καταλογίσει ευθύνες όπου ανήκουν».
Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε, χωρίς να έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το βέβαιο είναι ότι, όσο απομακρυνόμαστε από τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, θα αποκαλύπτονται οι επιπτώσεις –σε διάφορα επίπεδα- της πολιτικής και της διοίκησης που είχε ασκηθεί από τους τότε αξιωματούχους…
Πηγή εφημ. «Επενδυτής»
*Δημοσιεύτηκε στο Greek American News Agency στις 14.02.2014