Breaking

450 επίσημες (officialy) σελίδες αποκαλύπτουν τα σχέδια της Τουρκίας και του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Σε βαρύ κλίμα η 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση Ελληνορθόδοξης Κοινότητας στις ΗΠΑ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα και η εύλογη ανησυχία της Ουάσιγκτον...

Μνημειώδες συλλαλητήριο για τη Μακεδονία!

Αυτή είναι η (μοναδική) αλήθεια για τον Εθνικό Κήρυκα κ. Διαματάρη και το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν του!

Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος ( Father Alex Karloutsos) με εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου υπογράφει υπέρ του Ιμάμη Fethulah Gulen για να παραμένει στην Αμερική!

ΦΕΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛΕΝ (FETHULAH GULEN): Η ζωή του, η πολυσχιδής δράση του το έργο και όσα δεν γνωρίζουμε ...

Η τελευταία, μοιραία, ανάρτηση του Σωκράτη Γκιόλια , (στο τρωκτικό)

Εις το όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωάμεθ...

Το Συνοδικό Πολίτευμα και ο Χρυσός Κανών της Εκκλησίας είναι η μια και μόνη απάντηση στα περί Σύγκλησης της Πανορθόδοξης...

Κρίσιμες ώρες (αγωνίας) και προσευχής εν όψει της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου

Στην τελική ευθεία για την Μεγάλη Πανορθόδοξο Σύνοδο ή για το μεγάλο σχίσμα;

9 Μαϊου 2010. Μια ημέρα πριν η Ελλάδα διαβεί την είσοδο στο βαθύ σκοτεινό τούνελ των μνημονίων...

Ενότητα και χέρι φιλίας από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι η αποτύπωση της κοινωνικής πραγματικότητας

Δεκάδες εικόνες, δεν αρκούν οι λέξεις...

...επειδή πλέον η είδηση βρίσκεται πίσω από την "είδηση"

Οι τράπεζες μας παίρνουν τα σπίτια. Συγκλονιστικά στοιχεία για τους αστέγους

EDITORIAL / ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΣΤΟΙΧΕΙΑ / ΧΡΕΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / 24 Ιουνίου 2013

Το 87% ΕΛΛΗΝΕΣ! (ΝΕΟ) ΑΣΤΕΓΟΙ! ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Άστεγος εν έτη 2013: ο γείτονας σου; Ο απολυμένος συνάδελφος σου; Ένας παλιός σου φίλος; …Εσύ;

Της Κυριακίδου Σωτηρίας, Κοινωνικής Λειτουργού*

Αποτέλεσμα εικόνας για αστεγος

άστεγος -η -ο : για κπ. που δεν έχει στέγη, κατοικία, που ζει σε πρόχειρα καταλύματα:οικογένειες που έμειναν άστεγες εξαιτίας των σεισμών. || που δεν έχει ιδιόκτητη κατοικία: Θα δοθούν δάνεια σε άστεγους εργατοϋπαλλήλους. || (ως ουσ.) ο άστεγος: 

Ένας  περίπατος στο κέντρο της πόλης αρκεί για να πάρει κάποιος μια πρώτη εικόνα από το μέγεθος του προβλήματος. Άνθρωποι, πολλές φορές, δύσκολα γίνονται αντιληπτοί, στριμωγμένοι ανάμεσα σε χαρτόκουτα, κρυμμένοι σε εγκαταλελειμμένα κτίρια η μικρές πλατείες,  αναζητώντας ένα πρόχειρο καταφύγιο, ένα μέρος να φιλοξενήσει εκείνους, την ελπίδα τους και τα υπάρχοντα τους.

Άνθρωποι στην Ελλάδα του 2013, άνθρωποι στην Ευρώπη του 2013…

Ποιος όμως είναι ο πραγματικός αριθμός των αστέγων στην σημερινή Ελλάδα, και κατά πόσο παρατηρείται όξυνση του φαινομένου κατά τα τελευταία χρόνια;

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο προφίλ αστέγου και αν ναι, κατά πόσο αυτό συμβάλλει στην αποκατάσταση του προβλήματος;

Με ποιους τρόπους μπορεί ένας άστεγος άνθρωπος να βοηθηθεί; Σε τι ενέργειες μπορεί να προβεί ένας συμπολίτης του για να συμβάλει στην ανακούφιση του προβλήματος;

Υπάρχουν δομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες των άστεγων συνανθρώπων μας, και αν ναι ποια είναι η λειτουργία τους;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ταλανίζουν την σύγχρονη κοινή γνώμη σχετικά με το φαινόμενο των αστέγων τα τελευταία χρόνια..

Tι εννοούμε όμως με τον όρο άστεγος είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Mε τη στενή έννοια του όρου άστεγος είναι εκείνος που δεν έχει «πού την κεφαλήν κλίνη». Ωστόσο, σύμφωνα με την ευρύτερη έννοια, όπως αυτή ορίζεται από τη διακήρυξη του ελληνικού δικτύου για το δικαίωμα στη στέγη και την κατοικία, άστεγοι είναι εκείνοι που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρούμενη κατοικία και διαμένουν στο δρόμο ή σε ξενώνες και ιδρύματα, φιλοξενούνται από γνωστούς και φίλους, διαβιούν σε καταλήψεις, σε ανεπαρκή και ανασφαλή καταλύματα χωρίς να έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες νερού, ηλεκτρικού και θέρμανσης.

H ελληνική οικογένεια είναι αρκετά δεμένη και προστατεύει τα μέλη της. Tην τελευταία δεκαετία ωστόσο ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί με την παρουσία των μεταναστών, τη διόγκωση της ανεργίας, την οικονομική ανέχεια..

Το φαινόμενο της αστεγίας έχει γίνει ευρύτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια στον ελλαδικό χώρο καθώς τα νούμερα των άστεγων συμπολιτών μας αυξάνονται με δραματικά ταχύ ρυθμό. Λίγα λεπτά σκέψης χρειάζονται για να γίνει η αναπόληση και η σύγκριση των εικόνων  που όλοι, λίγο πολύ, έχουμε καταγράψει στις μνήμες μας ώστε να καταλάβουμε την έκταση που έχει λάβει το πρόβλημα. Η συχνότητα με την οποία τα προηγούμενα έτη συναντούσαμε έναν άστεγο άνθρωπο καθώς και η εντύπωση που σχηματίζαμε τότε, έχουν αλλάξει άρδην.  Ο μέσος πολίτης έχει οικειοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό στην εικόνα ενός άστεγου συμπολίτη του, και η συνειδητοποίηση αυτού του τραγικού δεδομένου πλέον τρομάζει.. . Αυτό γίνεται πιο φανερό από το γεγονός ότι κατά τη διετία 2009-2011 οι άστεγοι αυξήθηκαν κατά 25%. Αν και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το φαινόμενο των αστέγων θεωρούνταν «εισαγόμενο», λόγω της μεγάλης εισροής μεταναστών και αιτούντων άσυλο κυρίως από χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, σύντομα έγινε αντιληπτό πως στους άστεγους έχουν προστεθεί και κοινωνικο-οικονομικά ευπαθείς ομάδες του γηγενή πληθυσμού. Στις μέρες μας, ιδιαίτερα μετά το 2008, οι άστεγοι αποτελούν κομμάτι της καθημερινής ζωής καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των ατόμων που διαβιούν εκτός στέγης ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης στην Ελλάδα ανέρχεται σε 20.000, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση αστέγων συναντάται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 20.000 αστέγους, οι 11.000 βρίσκονται στη Αθήνα.

 Νέα κοινωνική τάξη, απόρροια της κρίσης…

Ο Γιάννης Μπεχράκης μάς υπενθυμίζει τους απόκληρους της ζωής, αυτούς που συνήθως προσπερνάμε βιαστικά. Ο σπουδαίος φωτογράφος παρουσιάζει πορτρέτα άστεγων στην Αθήνα του 2013. Το άλμπουμ τιτλοφορείται Homeless in Athens (Άστεγοι στην Αθήνα).

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί πως ο αριθμός των αστέγων είναι πολύ δύσκολο να καταγραφεί με ακρίβεια καθώς σημαντικά είναι τα νούμερα  των ανθρώπων που διαμένουν στα αυτοκίνητα τους, κάνοντας έτσι το οποιοδήποτε έργο καταγραφής αδύνατο. Νεοάστεγοι που στην προσπάθεια τους να αποφύγουν να πλαγιάσουν στο πεζοδρόμιο, το παγκάκι, την πλατεία, κοιμούνται μέσα στο αυτοκίνητο τους είτε μόνοι, είτε ακόμη και ολόκληρες οικογένειες.

Στο παρελθόν, η πλειοψηφία των ανθρώπων που διέμεναν στους δρόμους ήταν άτομα, ουσιοεξαρτώμενα, νέοι με παραβατική συμπεριφορά και ψυχολογικά προβλήματα, αποφυλακισμένοι, άτομα με ιδιαίτερα χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο ζωής είτε άτομα με ψυχιατρικής φύσεως νόσους.

Τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα όσο αφορά στην σύνθεση του πληθυσμού των αστέγων έχουν αλλάξει. Η κρίση της εποχής, η φτώχεια και η εξαθλίωση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο κομμάτι του λαού έχουν αλλάξει τα δεδομένα.  Ο νεοάστεγος, είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, όπου απολύθηκε από την εργασία του, έχασε το σπίτι του και βρέθηκε σε μια ξένη προς αυτόν κατάσταση στην οποία προσπαθεί να προσαρμόσει την ζωή του καθώς βρέθηκε – από τη μία στιγμή στην άλλη- στο δρόμο.

Ακολουθεί μια έρευνα εξαιρετικού ενδιαφέροντος η οποία εκπονήθηκε από την μη κυβερνητική οργάνωση, ΚΛΙΜΑΚΑ στην οποία σκιαγραφείται το προφίλ των νεοαστέγων.

Η έρευνα διενεργήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012 στην περιοχή της Αθήνας.

Σε ποσοστό περίπου 80% είναι άτομα παραγωγικών ηλικιών, ενώ παρατηρείται ότι έχουν καλύτερο μορφωτικό επίπεδο σε σχέση με παλαιότερες μελέτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Η έλλειψη στέγης στην Ελλάδα του 2012», σε δείγμα 214 αστέγων, που ρωτήθηκαν, 64,8% είναι άστεγοι για λιγότερο από δύο χρόνια, δηλαδή από τα τέλη του 2010, περίοδο που ταυτίζεται με την έναρξη της κρίσης.

Σε ποσοστό 89,7% είναι Έλληνες και 10,3% αλλοδαποί.
Σε ποσοστό 82,2% είναι άνδρες, 60,7% ανήκουν στις ηλικίες μεταξύ 41 -55, ενώ 26,40% είναι μεταξύ 26-40.
Ένας στους πέντε έχει ανώτερο ή ανώτατο μορφωτικό επίπεδο και 40% έχουν τελειώσει το Λύκειο.
Σε ό,τι αφορά την εργασία τους, 24,8% εργάζονταν σε τεχνικά επαγγέλματα ή και στον κατασκευαστικό τομέα, κλάδους. Το 22% ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 18% ελεύθεροι επαγγελματίες και 16% εργάζονταν στον τουριστικό τομέα.
Ένα 30,2% έχουν περάσει τουλάχιστον μία νύχτα στη φυλακή, εκ των οποίων 58,1% για οικονομικούς λόγους.
Σχετικά με την οικογενειακή τους κατάσταση, 33% είναι διαζευγμένοι και 47,2% έχουν παιδιά. Το 63,5% των οικογενειών τους είναι ενήμερες για την κατάστασή τους, αλλά 67,5% των οικογενειών είναι εχθρικές ή αδιάφορες.
Σε ποσοστό 45,2% δηλώνουν ότι δεν έχουν κανέναν φίλο, ενώ 34,3% πως έχουν ερωτικές σχέσεις και σεξουαλική ζωή.
Ποσοστό 18,1% έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν τουλάχιστον μία φορά.

Συχνή χρήση αλκοόλ δηλώνουν ότι κάνουν σε ποσοστό 38,1%, ενώ 20,4% έχουν οικογενειακό ιστορικό ψυχικής νόσου.
Για περισσότερους από τους μισούς (52,4%) η εξασφάλιση τροφής δεν αποτελεί ένα καθημερινό πρόβλημα, ενώ αντίστοιχα δεν αποτελεί πρόβλημα για το 47,1% η ένδυση. Για 41% όμως, είναι πρόβλημα η εύρεση χώρου για να κάνουν μπάνιο. Οι μισοί ζουν με 0 έως 20 ευρώ το μήνα.

Ως σημαντικότερες ανάγκες τους κατατάσσουν τη στέγαση (85,6%), την ιατρική περίθαλψη (83,1%), την εργασία (76,5%) και τη φροντίδα υγιεινής (75%).
Ποσοστό 58,1% δεν έχουν κανενός είδους ιατρική ασφάλιση, γεγονός που σύμφωνα με την ΚΛΙΜΑΚΑ είναι το σημαντικότερο πρόβλημα μετά τη στέγαση.
Οι περισσότεροι από τους μισούς κινούνται στους δρόμους της πρωτεύουσας ενώ πολλοί έχουν βρει καταφύγιο στον Πειραιά.
Οι μισοί δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς. Κατά την εκτός στέγη διαβίωση, το 1/3 εξ αυτών έχουν κακοποιηθεί σωματικά τουλάχιστον μία φορά, 21,05% των γυναικών έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά και 44,1% έχουν πέσει θύματα ληστείας.
Σε ποσοστό 29,8% θεωρούν ότι βρίσκονται εκτός στέγης, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ενώ 17,3% λόγω ανεργίας. Ακολουθούν -με το ίδιο ποσοστό- εκείνοι που δηλώνουν «ανεπαρκή οικογενειακή στήριξη».
Παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε ποσοστό 79,8% πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν την κατάστασή τους, ενώ σε ερώτηση σχετικά με το τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει για να μη βρίσκονται οι άνθρωποι εκτός στέγης, σε ποσοστό 71,7% απαντούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κρατική πρόληψη.

Πολλές είναι οι φορές που όλοι οι άνθρωποι έχουμε συναντήσει κάποιον άστεγο στο δρόμο μας. Άλλοι περνούν από δίπλα βιαστικοί και αδιάφοροι, κοιτούν με αποστειρωμένο βλέμμα και συνεχίζουν μηχανικά την διαδρομή τους, άλλοι κοιτούν με συμπόνια και προσπερνούν προβληματισμένοι, κάποιοι άλλοι θλίβονται και ίσως αφήσουν κάποια χρήματα δίπλα από το άνθρωπο που αντίκρισαν. Αρκετοί είναι και οι άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν ουσιαστικά μα δεν γνωρίζουν τον τρόπο.

Κάποιος ο οποίος θέλει να προσφέρει την βοήθεια του στους άστεγους, μπορεί να απευθυνθεί σε Μη Κυβερνητικές Οργανώνεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Μια από αυτές τις οργανώσεις είναι η ΚΛΙΜΑΚΑ- ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΣΤΕΓΩΝ.Ένα σημαντικό μέρος των δράσεών της Κλίμακα αφορά τη στήριξη συμπολιτών μας οι οποίοι διαβιούν στο δρόμο ή σε ανεπαρκείς ή ακατάλληλες συνθήκες στέγασης. Από το 2011  υλοποιούν  ένα ολοκληρωμένο Πρόγραμμα, που περιλαμβάνει έρευνα, πρόληψη, ευαισθητοποίηση, αγωγή κοινότητας, εκπαίδευση, street work, κάλυψη των βασικών αναγκών επιβίωσης (φιλοξενία, σίτιση, ιατρική- ψυχιατρική στήριξη, συμβουλευτική, νομική αρωγή κ.λ.π) και υπηρεσίες για την εργασιακή αποκατάσταση και επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό.
Παράλληλα ο φορέας παρεμβαίνει με προτάσεις του προς αρμόδιους φορείς της πολιτείας στο πλαίσιο σχεδιασμού πολιτικών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης στέγης. Ακόμη, λειτουργεί γραμμή ενημέρωσης για την έλλειψη στέγης 10520.

Μία ακόμη οργάνωση στην οποία μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που θέλει να βοηθήσει είναι η PRAKSIS. Η PRAKSIS είναι μία ανεξάρτητη, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που βασικό στόχο έχει τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Διαθέτει δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία προσφέρουν εδώ και πολλά χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνική υποστήριξη (συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες) κ.α. Οι δράσεις της απευθύνονται σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης (οικονομικούς μετανάστες, άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους κλπ.)

Ακόμη, όσον αφορά στην υποστήριξη των αστέγων λειτουργεί και το «Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων» (Κ.Υ.Α.Δ.Α.). Το «Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης» αποτελεί σημείο αναφορά για τη συγκέντρωση και διανομή τροφίμων, ειδών ιματισμού, υπόδησης κ.λπ. σε όλους όσοι προσέρχονται ή φιλοξενούνται στους χώρους του, αλλά και σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα που εντοπίζονται να έχουν ανάγκη. Από το 2005 λειτουργεί Ανοικτό Κέντρο Σίτισης, το οποίο διανέμει μέχρι 1. 500 μερίδες φαγητού ημερησίως δύο φορές την ημέρα. Επίσης διατηρεί 2 Ξενώνες, στους οποίους παρέχεται φιλοξενία σε άστεγους και υπερήλικες απόρους συμπολίτες μας. Παράλληλα το ΚΥΑΔΑ έχει αναπτύξει τις εξής δομές: Το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» που λειτουργεί από το 2007 και στεγάζεται επί της οδού Σοφοκλέους 66. Αφορά στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης 200 απόρων οικογενειών και μοναχικών ατόμων, για χρονικό διάστημα 6 μηνών. Το «Κοινωνικό Φαρμακείο» που λειτουργεί από το 2008 παρέχει δωρεάν φαρμακευτικά σκευάσματα και υγειονομικό υλικό σε ανασφάλιστα άτομα αλλά και σε άτομα που δεν έχουν πόρους. Σκοπός του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι και η πρωτοβάθμια ιατρική-φαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων ατόμων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η «Αθηναϊκή Αγορά» προσφέρει δωρεάν ρούχα, παπούτσια, συσκευές και σκεύη για την κάλυψη πρωτογενών αναγκών επιβίωσης άπορων πολύτεκνων οικογενειών. Οι επωφελούμενοι διαθέτουν την απαιτούμενη κάρτα με την οποία μπορούν να παίρνουν δωρεάν καινούργια ή ελαφρώς μεταχειρισμένα πράγματα. Το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη στην Οικογένεια» ξεκίνησε τον Μάιο του 2012, από το πρόγραμμα αυτό υποστηρίζονται 100 οικογένειες ανά εξάμηνο σε είδη διατροφής, ενδύματα, υποδήματα και είδη καθημερινής χρήσης. Οι δικαιούχοι του προγράμματος. Ο «Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών» αποτελεί νέα δομή του ΚΥΑΔΑ και είναι το σημείο συνάντησης δωρητών τροφίμων και αποδεκτών ειδών διατροφής. Ενισχύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της πόλης σε τρόφιμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις ποσότητες που δέχεται.

Επιπροσθέτως, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί και το έργο της εκκλησίας που σε πολλές ενορίες έχει ενεργή δράση και συμμετοχή στην υποστήριξη των αστέγων συνανθρώπων μας. Άλλες φορές με συλλογή ειδών ένδυσης και υπόδησης, κάποιες άλλες με γεύματα αγάπης και ψυχολογική υποστήριξη, πολλές από τις ενορίες αυτό-διοργανώνονται και ενισχύουν με τον τρόπο τους το έργο υπέρ των άστεγων συμπολιτών μας.

Είναι εξαίρετης σημασίας στην προσπάθεια βοήθειας και υποστήριξης των άστεγων να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο πρόβλημα. Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να βοηθήσει είναι πολυάριθμοι, αρκεί να επικοινωνήσει με κάποια από τις οργανώσεις που λειτουργούν σχετικές με το αντικείμενο και να λάβει κάποια κατεύθυνση είτε για τις τρέχουσες ανάγκες σε είδη ένδυσης – υπόδησης, είτε για συμβολή σε τρόφιμα, είτε ακόμα και για εθελοντική εργασία και ενημέρωση για συμμετοχή στις εκάστοτε δράσεις.

Η ευαισθητοποίηση καθώς και η συμμετοχή των πολιτών στην άμβλυνση του προβλήματος είναι αξιέπαινη και αναμφίβολα απαραίτητη.

Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε πόσο δύσκολοι είναι οι καιροί μας.. Πόσο πολύ τα νούμερα παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις.. Πόσες είναι οι πιθανότητες την επόμενη φορά που θα αντικρύσουμε έναν άνθρωπο να κοιμάται στον δρόμο να είναι κάποιος οικείος μας..

Εάν δεν δράσουμε συλλογικά, εάν δεν συμμετέχει ο καθένας από εμάς ενεργά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αν δεν νιώσουμε συνυπεύθυνοι για την τροπή των πραγμάτων, εάν συνεχίσει ένα μεγάλο μέρος της πολιτείας να προσπερνά, τότε είναι πολύ πιθανό να μοιραστούμε την κοινωνική καταστροφή και τον πολιτισμικό μαρασμό..

 

ΙΣΤΟΡΙΕΣ  (ΝΕΟ) ΑΣΤΕΓΩΝ

 

Σωτηρία Κυριακίδου

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ  και  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

ΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ

ΒΑΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

31/ 6/ 2005: Απολυτήριο από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Αγ. Δημητρίου

 

ΣΠΟΥΔΕΣ

Έτη φοίτησης : 2005-2010

Πτυχιούχος κοινωνική λειτουργός της σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών, Βαθμός, 7,34  «Λίαν καλώς»

ΞΕΝΕΣΓΛΩΣΣΕΣ

 

ΜΑΙΟΣ2009: Τhe University Of Michigan,

Certificate of Proficiency in English

2008-2009:   Εργαστηριακή Πρακτική Άσκηση ενός έτους ως εκπαιδευόμενη   Κοινωνική Λειτουργός στο «Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής», Παράρτημα δήμου Πατρέων.

2009:  Εξάμηνη  Εργαστηριακή Πρακτική Άσκηση ως Κοινωνική

Λειτουργός στο οικοτροφείο ψυχικά ασθενών « Ίρις » στην Πάτρα.

2010 :  Άσκηση στο επάγγελμα ως Κοινωνική Λειτουργός στο Β’ Κ.Α.Π.Η. δήμου Πατρέων

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ / ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ / ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΕΣ

  • 22/1/2011    «Καταστάσεις; Πένθους (θάνατος, διαζύγιο κ.τ.λ.).Πως επηρεάζουν το παιδί μέσα από το οικογενειακό σύστημα και πως αντιμετωπίζονται στο οικογενειακό περιβάλλον, το σχολικό πλαίσιο και τον λειτουργό ψυχικής υγείας ». Φορέας: Διεπιστημονικό Κέντρο Ψυχολογικής και Θεραπευτικής Υποστήριξης
  • 18/3/2011 – 19/3/2011    «4ο Εντατικό Σεμινάριο Εφηβικής Ιατρικής», οργάνωση από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας  (ΜΕΥ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αξιολόγηση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για 11 μόρια
  • 13/5/2008   «Παιδική κακοποίηση και κοινωνική εργασία», οργάνωση Α. Τ. Ε. Ι. Πατρών με εισηγητές τους Δρ. Δρίτσας Ι. και κ. Παπαδοπούλου Χ. Κ.
  • 1/11/2008 – 2/11/2008   «9η Εκπαιδευτική Διημερίδα, Πρακτικά Παιδιατρικά Θέματα». Φορέας : Παιδιατρική κλινική Καραμανδάνειου Νοσοκομείου παίδων Πατρών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας. Αξιολόγηση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για 8 μόρια
  • 8/10/2008   «Ένταξη και συμμετοχή των τσιγγάνων στις τοπικές κοινωνίες». Πραγματοποίηση από τις Δράσεις Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Τσιγγάνων – ΔΡΑΣΥΤ, του Δημοτικού Οργανισμού Υγείας και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων
  • 18/4/2007   «Το σεξ είναι ζωή και ο έρωτας δικαίωμα». Φορέας: Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας με κύριο ομιλητή τον Νευρολόγο – Ψυχίατρο, κ. Ασκητή Θάνο.
  • 2/5/2007   «Η βία στο σχολείο», Φορέας: Κοινωνικός τομέας δήμου Πατρέων και Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης δήμου Πατρέων
  • 22/11/2006   «Γυναίκα και Ποιότητα Ζωής», Φορέας: Εταιρία Αναλυτικής Εκπαίδευσης της Προσωπικότητας – Ε.Α.Ε.Π., με εισηγητή τον Νευρολόγο – Ψυχίατρο, Συκιώτη Παναγιώτη
  • 10/5/2006   «Οικογένεια: Ισορροπία – Ανάπτυξη – Εξέλιξη», Φορέας: Κοινωνικός τομέας δήμου Πατρέων και Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης δήμου Πατρέων

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

  • 18/2/2011 – 19/2/2011   «SharingIdeasaboutPracticeWorldwide», Επιστημονική Εκδήλωση της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρίας με εισηγητή τον Διδάσκοντα Αναλυτή της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας του PortoAlegre, κ. RuggeroLevyστα πλαίσια του προγράμματος της Δ.Ψ.Ε. για την Αναλυτική Πρακτική και τις Επιστημονικές Δραστηριότητες
  • 12/11/2008   «Ανοιχτές Πύλες Απασχόλησης», Διοργάνωση: Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Δίκτυο για την Ενίσχυση της Απασχόλησης στο Νομό Αχαΐας»
  • 31/1/2009   «Εικονική Δράση, Ευεργετική επίδραση – Placebo, Βλαβερή επίδραση – Nocebo». Διοργάνωση Επιστημονικής διάλεξης : Μονάδα Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών του Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. Πάτρας με ομιλητή τον κ. Παπακώστα Ιωάννη, αναπληρωτή καθηγητή Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

·         16/5/2011 – 18/5/2011: «Νέες Μορφές Παιδικής και Εφηβικής Κακοποίησης: Δυνατότητες αντιμετώπισης και πρόληψης». 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης. Φορέας: Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και το τμήμα του HellenicAmericanUniversityInc.

 

ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

·         3/5/2010 – 2/6/2010   Εκπαιδευτικό – Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Σωματική και Ψυχική Υγεία ». Πραγματοποίηση: Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων ΑΧΑΙΑΣ. Διάρκεια Προγράμματος : 25 ώρες

·         5/3/2007 – 30/3/2007   «το Κακοποιημένο Παιδί ». Παρακολούθηση σεμιναρίων του συλλόγου «το Χαμόγελο του Παιδιού», με υπεύθυνη την κ. Μαυράκη Χρυσούλα

·         1/4/2008 – 30/7/2008   «Σχέσεις των δύο φύλων – Συντροφικότητα – Οικογένεια». Προαιρετικό μάθημα εξάμηνης διάρκειας το οποίο διδάχθηκε στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πατρών. Βαθμός: 6

·         1/4/2008 – 30/7/2008   «Σύγχρονες Τεχνικές Managementγια την προώθηση των ίσων ευκαιριών». Προαιρετικό μάθημα εξάμηνης διάρκειας το οποίο διδάχθηκε στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πατρών. Βαθμός: 7

·         1/4/2008 – 30/7/2008   «»Φύλο και Ισότητα» . Προαιρετικό μάθημα εξάμηνης διάρκειας το οποίο διδάχθηκε στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Πατρών. Βαθμός: 6

ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

·         Εκπόνηση πτυχιακής εργασίας με τίτλο «Σχολική Βία, Αίτια Και Επιπτώσεις Στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ».Στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας, πραγματοποιήθηκε ποσοτική έρευνα σχετική με το θέμα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

·         1/10/2009 – 1/1/2010   Δράσεις με κοινωνικό ενδιαφέρον που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, στα πλαίσια Σεμιναρίων Τελειόφοιτων του Α.Τ.Ε.Ι. Πατρών. Στις δράσεις συμπεριλαμβάνονται: προσωπική συνέντευξη από τοπική καθημερινή εφημερίδα Πατρών («Η Γνώμη», αρ. φύλου:2347, σελ.:6 ) με κύριο στόχο την ενημέρωση του κοινού σε βασικά ζητήματα που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, ενημέρωση της κοινότητας με έντυπα που αφορούν το ζήτημα καθώς και σχετική ομιλία με προσωπική μου συμμετοχή.

·         15/4/2005   Απόδοση επαίνου στον Β’ Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την εκπόνηση εργασίας με θέμα «Η Συμβίωση σε μια Πολυπολιτισμική κοινωνία». Φορέας: Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

·         9/2004   Συμμετοχή στην Βουλή των Εφήβων στην Θ’ Σύνοδο, κατόπιν εκπόνησης εργασίας με θέμα, «Τρομοκρατία, μία πανανθρώπινη απειλή»

·         Οκτώβριος 2012 : Εθελόντρια στην Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimerκαι συναφών διαταραχών.

·         Απρίλιος 2013 : Εθελόντρια σε Μ.Κ.Ο. Κλίμακα, Πρόγραμμα Στήριξης Αστέγων.

ΠΗΓΕΣ /  Links :

http://www.greek-language.gr

http://www.pyxida.gr

www.klimaka.org.gr

http://www.cityofathens.gr/organotiki-domi-dimoy-athinaion/dimotikoi-foreis/kentro-ypodoxis-astegon-dimoy-athinaion-k-y-d

Αστεγοι στην Αθήνα – Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/109947#ixzz2WPF4Kq6D

Η Κυρία Κυριακίδου, διεξήγαγε την έρευνα της για το Greek American New sAgency. 

Ευχαριστούμε για τα στοιχεία και το υλικό της ΜΚΟ ΚΛΙΜΑΚΑ, ΠΡΑΞΙΣ, και όλους τους φορείς που βοήθησαν για την συγκέντρωση και δημοσιοποίηση όλων των στοχείων.

Πηγή: Greek American News Agency

*Δημοσιεύτηκε στο Greek American News Agency στις 24.06.2013






Alexstefanopoulos ΣΠ




Previous Post

Ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει; ένας;

Next Post

Όλο το παρασκήνιο της επίσκεψης Σαμαρά στις ΗΠΑ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο





0 Comment


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.


More Story

Ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει; ένας;

ΤΑ ΟΣΑ ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΕΔΩ...

17 June 2013
Γραφτείτε στο Newsletter μας

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Ενημερωθείτε στο email σας για όλες τις νέες μας αναρτήσεις

Η εγγραφή σας ολοκληρώθηκε με επιτυχία